Tien voor taal

Ideeëloos staar ik wat voor mij uit. Ik lijd aan een moderne vorm van “writer’s block”. Modern, want nieuwe tijden vergen nieuwe woorden. Daarom zou ik liever willen spreken van monitormyopie, of nog beter van “screen saver”-staar. Ook “log off”-syndroom vind ik niet misstaan. U merkt het: de taal is grenzeloos en slechts beperkt door onze eigen creativiteit en een set van algemeen aanvaarde regels. Over die creativiteit maak ik me weinig zorgen, maar de set aan regels is een ander verhaal. Hoe goed is jouw taalkennis? Doe mee met de “tien voor taal”-test hieronder. Ik ben uiteraard benieuwd naar jouw score.

Peter

Welk paar woorden is correct geschreven?





Welk paar woorden is correct geschreven?





Hoe schrijf je 3522?





Welk paar woorden is correct geschreven?





Welk paar woorden is correct geschreven?





Wat is de correcte schrijfwijze?





Wat is de correcte schrijfwijze?




Wat is de correcte schrijfwijze?



Hoeveel fouten staan er in volgende zin? "Het leidt geen twijfel dat op dit megaspannende spektakel vele concurrerende cracks actief zijn: zowel 500 en 1000 meterkanonnen van Aziatische en Noord-Amerikaanse origine als tientallen schaatsmijlexperts, die geenzins voor elkaar onder doen."






Hoeveel fouten staan er in volgende zin? "2010 Belooft een sportjaar te worden: het begint al bijna onmiddelijk met de olympische spelen in het Zuidwest-Canadese Vancouver, waar de Nederlandse langebaanschaatsers en -schaatssters zo goed als allemaal gouden-, zilveren- en bronzenmedaillekansen hebben."








16 thoughts on “Tien voor taal”

  1. Het Suikerfeest of het Kleine Feest (Arabisch: عيد الفطر, `id-oel-fitr, Indonesisch: Idul Fitri of Lebaran, Turks: Şeker Bayramı of Ramazan Bayramı) is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt.

  2. 4/10? zorg dat ons Johanna dat niet te weten komt!
    Ik zou, in dit geval, haar rapport niet willen ondertekenen.
    Peter, bedankt voor het doorsturen van leuke en interessante artikels.
    Prettige Feesten!
    Staf.

  3. dag Peter
    Ja dat is een regelrechte ramp voor mij.
    Uitleggen kan ik goed, maar schrijven is blijkbaar een ander paar mouwen. Hoe is het daar bij jullie? Hier gaat alles zijn gang. Met Willem gaat het als maar beter.
    Dikke kus Martine

  4. Dag Peter,

    Tja, 5/10… zie je me blozen. Maar enfin, in het sms tijdperk is een dergeljke score wellicht nog hoopvol of in het land der blinden is eenoog koning.

    Vele groeten en de beste eindejaarswensen van het Oostakkers thuisfront voor jou, Etienne en de allerliefste dame van de chocoladeverpakking uit de Colruyt.

  5. 2 op tien, en zonder schaamte! Who the hell cares hoe zorge(n)loos en zorge(n)kindje t(h)ans worden geschreven? In elk van de schrijfwijzen weten we perfect waarover het gaat. En binnen enkele decenia worden deze woorden ‘volgens de regels der kunst’ anders geschreven dan vandaag. Taal leeft en strikte spellingsregels zijn gedoemd om op termijn het onderspit te delven. Good luck met het set aan taalregels.
    Persoonlijk ben ik meer geboeid door de boodschap.

  6. Dag Thor,

    Ik ben het ten dele eens met jou. De boodschap primeert, ook bij mij. En taal leeft inderdaad zodat een herziening van de regels bij tijd en wijle noodzakelijk is. Maar op elk gegeven moment moeten we natuurlijk wel enkele afspraken maken zodat communicatie vlot kan verlopen.

  7. Dag Peter,

    Ik had 5/10. Toch niet slecht hé voor een “gepensioneerden”. En geef toe, ‘t waren moeilijke gevallen, niet! Het laatste Groot Dictee was een makkie vergeleken met jouw oefening. En in ieder geval, straks verandert die spelling nog maar eens. Ja, ze willen die vereenvoudigen, want de vorige keer hebben ze het extra ingewikkeld gemaakt. Wat zou de “Minister van Vereenvoudiging” daarvan zeggen? … Moeten die twee hoofdletters????????

  8. Vier op tien…hmmm, eerste dag van ‘t jaar en nog niet op dreef…’k weet het zwak excuus…kvraag me af hoeveel fouten hier nu weer al in staan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *