Mantel Trilogie

Wie zich wil verdiepen in het leven van Henry VIII en zijn raadgever Thomas Cromwell moet absoluut de trilogie van Hilary Mantel lezen. Het zijn dikke kleppers, maar doorzetting wordt beloond. Geschiedkundigen zullen misschien afkicken op onnauwkeurigheden, maar moeten wel beseffen dat dit een roman is, en ook zo bedoeld door de schrijfster en dus geen historisch werk!

Hilary Mantel - Wolf HallWolf Hall

Eerst en vooral: probeer te wennen aan de schrijfstijl van Hilary Mantel. Het is niet makkelijk en in het begin weet je soms helemaal niet wie er aan het woord is. Achterin staat een lijst met de belangrijkste personages. Het is aan te raden om die alvast eens door te nemen vooraleer te starten.

Thomas Cromwell is de zoon van een brute smid. Hij is zowel een mannetjesputter, een familieman, een charmeur als een politiek genie. De vele regels van de rigide klassenmaatschappij van de zestiende eeuw lijken voor hem niet te gelden en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar ‘man is wolf to man’.

Hij moet opstaan uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed – het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester – maar hij is tegen alles en iedereen in bereid Engeland te hervormen naar de wensen van Henry VIII. Door Cromwell’s toedoen zal Henry VIII zijn huwelijk kunnen ontbinden en huwen met Anna Boleyn. Het gezag van Rome wordt niet langer erkend en de koning komt aan het hoofd van de Anglicaanse kerk.

Thomas Moore daarentegen, auteur van Utopia, en eveneens persoonlijke raadgever van de koning geraakt in ongenade en zal uiteindelijk op het schavot belanden.

Hilary Mantel - Het boek HenryHet boek Henry

Het boek Henry is veel rechtlijniger dan zijn voorganger. Henry VIII heeft nu al zijn zinnen gezet op Jane Seymour, en dus moet het huwelijk met zijn tweede vrouw, Anne Boleyn, ontbonden worden.

En wie moet deze klus klaren? Niemand minder dan de hofsecretaris van de koning: Thomas Cromwell. Op basis van roddels van een van de hofdames laat hij Anne Boleyn oppakken voor overspel en landverraad. De koningin wordt samen met haar vijf zogenaamde minnaars opgesloten in de Tower van Londen. Ze zullen allen na een kort proces onthoofd worden.

Hoewel Thomas Cromwell sluw is, krijg je als lezer toch een zekere antipathie voor hem. Hij wendt zijn sluwheid alleen maar aan ten dienste van de koning, zonder daar echt kritisch over te zijn.

Hilary Mantel - De Spiegel en het lichtDe Spiegel en het licht.

Wow, dat was dus even doorduwen, want ik dacht dat ik dit boek nooit uitgebladerd zou krijgen.  De boeken van Mantel kan je niet mondjesmaat doornemen, want dan blijf je eindeloos bezig. Je moet er de nodige tijd voor nemen en grote brokken in een keer doorslikken.

In de Spiegel en het licht komt Thomas Cromwell zelf ten val en daar wordt je als lezer subtiel op voorbereid. The writing is on the wall!, maar de enige die het niet  echt door heeft is Thomas Cromwell zelf, zodat zijn arrestatie op het einde van deze trilogie toch nog als een verrassing komt voor hemzelf. 

Maar voor het zo ver is, helpt hij Henry VIII nog aan zijn derde vrouw, Jane Seymour, die de koning zijn troonopvolger nalaat, maar sterft in het kraambed en aan zijn vierde vrouw Anna van Kleef, bij wie Henry nooit het huwelijk zou consumeren maar die hij wel liet leven .

Peter

 

One thought on “Mantel Trilogie”

  1. Ah, ben je er ook helemaal doorheen geraakt? Ondertussen heeft ze er jammer genoeg wel het pennetje bij neergelegd.
    Dus ben ik overgeschakeld op een ander Bookerprize winnaar. Ik ben aan de zesde maan van Maali Almeida. Nog één maan te gaan.
    En dan de naam van de auteur onthouden: Shehan Karunatilaka.
    Sri Lanka in de jaren ’90. Had ik zijn pen (en zijn driften) gehad, dan was Fajalobi een gans ander boek geworden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *