Jan 08 05

Warm aanbevolen vakantielectuur

door "Peter Van Acker"

Hoeveel romans ken je die je sneller wenst le lezen dan je ogen toelaten? Hoeveel romans ken je waarbij je zo nu en dan een alinea overslaat, om vlugger te weten hoe het de personages vergaat? En dan even later terug haastig die alinea opzoekt om er toch maar zeker van te zijn dat je niets wezenlijks hebt gemist.

Uit het hoofd ken ik er nu drie. “The Quincunx” (van Charles Palliser) en “Honderd jaar eenzaamheid” (van Gabriel García Márquez) zaten reeds geruime tijd in mijn geheugen gegrift, maar nu kan ik daar makkelijk “Half of a Yellow Sun ” (van Chimamanda Ngozi Adichie) aan toevoegen.

Het verhaal speelt zich af in Biafra. Biafra? Schaamtevol beken ik dat ik voor aanvang van het boek geen idee had waar Biafra lag. Ik associeerde deze kortstondige Afrikaanse staat met beelden van uitgemergelde kinderen en die komen natuurlijk alléén voor in … Ethiopië. “Half of a Yellow Sun” heeft mijn onwetendheid over de exacte ligging van Biafra rechtgezet. Maar los daarvan is het een schitterend boek. Een aanrader!

PeterLeave a Reply

(Picture beside your name?)