Jan 08 14

intussen… MUZIEK

door "Peter Van Acker"

Vinum et musica laetificant cor! Wijn en muziek verzachten het gemoed. Van muziek ben ik daar zeker van, van wijn minder. Muziek, en dan zeker lokale muziek, maakt het wonen op een ander continent draaglijker. In Suriname luisterde ik vaak naar “Wan Bosi” van “Yakki Famirie”. Behalve de titel, die een kus betekent, snapte ik er geen jota van, maar ik neuriede lustig mee al was het maar om aan te tonen dat ik volkomen vertrouwd was met de plaatselijke cultuur.

In Zimbabwe was “Todi” van “Oliver Mtukudzi” mijn absolute favoriet, ook al omdat mijn wederhelft Astrid er lustig “toli” van maakte, wat in het Surinaams “penis” betekent, en zo een wel heel speciale inhoud aan het lied gaf.

In Oeganda luisteren we nu vaak naar “Bigula” van “Ngoni”. De titel staat voor “schud je billen”. Als ik dit lied hoor, denk ik onwillekeurig aan de wiskundelerares van mijn zoon Etienne, en dan meer specifiek aan haar billen, want die heeft een achterwerk waar een leerling kan in verdwijnen. Luister je even mee en … schud intussen die billen.

Ngoni – Bigula

Sinds geruime tijd weet ik echter dat ik niet meer naar vreemde continenten moet om nieuwe muziek te ontdekken. Astrid is een levende jukebox die feilloos de tekst van honderden nummers reproduceert, en dan vaak met een betere stem, en zonder begeleiding.

intussen… MUZIEK is dan ook geheel aan Astrid gewijd.

Peter8 Responses to “intussen… MUZIEK”

 1. Norbert Says:

  Gelukkig leest deze wiskundelerares geen Nederlands, en ben je niet zo bekend als Teri Hatcher, one of the desperate housewives.

  Deze actrice stelde bij het bezoek aan een arts (in de serie), de vraag naar het diploma van deze man want ze wou zich niet laten behandelen door zo’n kwakzalver met een Filipijns diploma. Sindsdien heeft ze zich officieel moeten verontschuldigen, want deze opmerking werd niet gesmaakt door de Filipijnse overheden, waar de serie ook loopt.

  Over wiens Toli zingt Astrid dan wel, want zo’n wereldwonders zijn niet genetisch voorradig bij de Van Ackers’, of toch?

  mvg

  Norbert

 2. Norbert Says:

  Inderdaad Astrid zingt heerlijk, al versta ik er geen jota van.

  Eigenlijk was ik op zoek naar haar versie van De Vlaamse Leeuw, maar geen van die liedjes klonk zo.

  Ook dat liedje over mannelijke aandelen vond ik niet!

  Norbert

 3. Mu-lan Says:

  Hi Astrid,

  Gewoon prachtig om je stem nog eens te horen, krijg er nog steeds kippenvel van, moooooiiiii.

  Je ziet er supergoed uit, doe zo voort meisje.

  Liefs,
  Mu-lan

 4. Norbert Says:

  How much does the tickets cost to come to see “Fiddler on thre roof” at the theatre? Nice performance.

 5. Sabine Says:

  Piep Astrid,

  Mor joeng toch wat een stem! Ik ga ook al is het slecht voor mijn lijn 😉 zo snel mogelijk sjokolat halen in de Colruyt.

  De groetjes aan Peter en Tjenneke, penneke 😉 en dikke bezen aan jou.

 6. Willem Says:

  Wij zouden Astrid zo graag horen zingen maar wij krijgen het niet open!

 7. Peter Says:

  De hele intussen… WEBSITE is geoptimaliseerd voor de “laatste” versies van Internet Explorer, Firefox, Opera en Safari. Ga dus na of je de laatste versie hebt.

  Voor bepaalde onderdelen heb je de gratis Flash Player van Adobe nodig. Die kan je vinden op http://www.adobe.com

 8. Martha Ile Tjoe Nij Says:

  dear Astrid wat een leuke website en wat een kick om te horen hoe je verder bent gegaan met je muziek. Lobi singi is dank zij jouw vertolking en uitstraling een succes geworden en vandaag wordt het gezien als een surinaamse classic. lobi singi wordt door oud en jong gezongen en herkend en dat is een prestatie die nooit was gelukt zonder jouw kracht en talent. tan bun en bigi brassa van martha tjoe nij mtjoe_nij@hotmail.com

Leave a Reply

(Picture beside your name?)