VIP Latrine

Ik had nooit gedacht dat ik op zo’n korte tijd een expert in latrines zou worden. Het begon allemaal toen mijn ogen in een godvergeten gat in ruraal Oeganda op onderstaand bord rustten. Ik kon me moeilijk voorstellen dat BTC latrines bouwde voor de VIP’s uit de streek. Bovendien leek het me helemaal twijfelachtig dat de lokale notabelen naar de plaatselijke school zouden afzakken voor het doen van hun behoeften.

VIP-Latrine

Na enig speurwerk ben ik er dan ook achter gekomen dat VIP staat voor “Ventilated Improved Pit”. Meer nog, dit soort toilet ken ik reeds geruime tijd onder een andere naam, met name “Blair latrine”. En nee, dit is geen verwijzing naar de kwalijke geurtjes die rond de Britse ex-premier hangen, maar wel naar het Blair-instituut in Harare waar Dr. Peter Morgan het Blair-toilet heeft ontwikkeld. Deze latrine is geurloos en laat de vliegen die in het toiletgat afdalen niet meer ontsnappen.

Ondertussen weet ik eveneens dat thans in Oeganda de Belgische NGO Protos nog modernere toiletten bouwt, van het type Ecosan. Ze hebben al de goede eigenschappen van het Blair-toilet maar laten ook toe nadien de ontlasting te recupereren voor bemesting. Hier in Afrika kan je dus ecologisch verantwoord drukken zonder water te verspillen en zonder stil te staan bij het al dan niet gebruik van de spaarkop. Indien er nu ook nog een raampje in het toilet wordt voorzien met uitzicht op de gewassen, kan je met enige verbeelding het uitgesteld resultaat van al je inspanningen zien.

Peter

P.S. Ik ben nog steeds op zoek naar vier haiku’s voor mijn Waterloo-collectie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *