Jan 11 31

Een snuifje cultuur

door "Peter Van Acker"

Horace Vernet - Academic Study of Adolescent Boy

We hebben dit weekend “Princeton University” in New Jersey bezocht. Princeton behoort tot de groep van de “Ivy League”-universiteiten. Dit Locations of Ivy League schoolszijn universiteiten uit het Noordoosten van de Verenigde Staten die staan voor academische excellentie, selectiviteit bij de inschrijvingen en een zeker sociaal elitisme.

Zeven van de acht “Ivy League”-universiteiten bestonden reeds voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. De uitzondering is “Cornell University” die opgericht werd in 1865.

Michelle Obama heeft in Princeton gestudeerd, maar er zich blijkbaar nooit echt thuis gevoeld. In de inleiding van haar thesis schrijft ze: “I have found that at Princeton, no matter how liberal and open-minded some of my white professors and classmates try to be toward me, I sometimes feel like a visitor on campus; as if I really don’t belong. Regardless of the circumstances underwhich I interact with whites at Princeton, it often seems as if, to them, I will always be black first and a student second.”

Dit raciaal prisma waarmee de nog jonge “First Lady” naar de wereld kijkt, komt mij vreemd over. Ik heb eerder een ander en dubbel gevoel bij het dwalen op de campus: hier zou ik best als student hebben willen studeren, maar tegelijkertijd zo blij dat ik de academische benepenheid van het universitaire wereldje reeds lang achter de rug heb.

Princeton University” is vooral een bezoekje waard omwille van zijn schitterend museum dat zowel oude als moderne kunst bevat. Mijn eega was er niet weg te slaan voor de billen van een jonge adolescent.

Peter13 Responses to “Een snuifje cultuur”

 1. Paul Says:

  Adolescent? Mannelijk? Een reet dus? Ik wilde net gaan schrijven “lekker cultureel kontje”, maar als het een kerel is verander ik dat in “smeerlap, trek een broek aan!”

 2. Norbert Says:

  Als ik naar dat fotootje van dat kontje kijk dan denk ik dat Peter een schrijffout maakte, niet Peter?

 3. Spotnet Says:

  Ik heb http://www.intussen.info gevonden via startpagina Gaaf gemaakt! Ik hoop zelf ook zo een site te maken.
  Welke software heb je hiervoor gebruikt?

  Groetjes,
  Henny uit Purmerend

 4. Paul Says:

  Norbert, maar als het een schrijffout van Peter betreft, dan zitten we met een nieuw probleem: waarom is Astrid niet weg te slaan bij een paar vrouwenbillen?

 5. Maarten Says:

  Wellicht verwijzen de toegenepen billen naar de benepenheid waar Peter het over heeft in zijn blog.
  Vraagje: waar komt die naam Ivy League vandaan? M.a.w. wie was Ivy?

 6. Peter Van Acker Says:

  Over a century ago, an interscholastic athletic league was formed by Harvard, Yale, Columbia and Princeton. It was officially known as the “Four League.” The Roman numeral “IV” was often used instead of the word four and the term “IV League” came into use. When spoken, the IV was spelled out and sounded like “Ivy League.” Brown, Dartmouth, Cornell and Pennsylvania were the major opponents of the IV league, but became in the early 1900’s members of the league.

  SOURCE: Morris Dictionary of Word and Phrase Origins. New York: Harper & Row, 1988.

 7. Paul Says:

  Hey hey, niet afwijken van het onderwerp!

 8. Peter Van Acker Says:

  Ha Paul, ik zie dat dezelfde verwarring jou treft als diegene die mij trof toen ik het schilderij voor het eerst zag.

  Het schilderij is van Horace Vernet (1789–1863) en heet “Academic Study of Adolescent Boy, Seen from Behind”, ca. 1807–10

 9. Astrid Says:

  He mannen dat waren echt de mooiste paar billen die ik ooit heb gezien (naast die van mijn man natuurlijk) prachtige lichtinval … gewoon tof en zeer functioneel in zo’n museum. In tegenstelling tot de billen die wij later op de avond hebben mogen aanschouwen………..

 10. Paul van Gool Says:

  Zo, de billenwaarheid is boven water! En een andere waarheid, Peter, is dat een blote kont meer reacties uitlokt dan de onderwerpen van een hoog intellectueel of cultureel gehalte.

 11. Mia Says:

  ik moet mij aansluiten bij de mening van astrid : ook mijn blik bleef haperen. aan wie ze ook toebehoorden en ongeacht het geslacht van deze : het is een prachtig achterwerk.

 12. Astrid Says:

  Dank je Mia, women know!

 13. Mia Says:

  idd astrid, zie je : ik keer hier af en toe eens terug om te genieten 🙂

Leave a Reply

(Picture beside your name?)