Jun 11 05

Time warp

door "Peter Van Acker"

Tijd en ruimte vormen een continuüm dat kan gebogen en gevouwen worden en waarbinnen een waarnemer zich discreet kan verplaatsen, relatief tot zulke factors als beweging en gravitatie. Na het aanschouwen van onderstaande foto’s bevind ik me terug op de campus van de VUB en bemerk met plezier dat de economische, sociale en politieke wetenschappen (ESP) nog steeds veilig opgeborgen zijn in het zo vertrouwde gebouw C en dat het rectoraat nog steeds die voorname sigaar is van waaruit kennisverwerving wordt aangestuurd.

Hier zal ik voor het eerst in aanmerking komen met het principe van vrij onderzoek. Principe dat overigens ingeschreven staat in de statuten van de VUB en dat zo goed verwoord wat ik reeds onbewust aanvoelde maar tot dan nog niet verwoord had gezien.

“Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken”. (Henri Poincaré)

Gebouw B & CHet rectoraat

Peter

PS: Bovenstaande foto’s werden geplukt van Norbert Van Acker ‘s Public Gallery, waarop menige mooie foto’s van Brussel staan maar ook van andere steden in Europa.3 Responses to “Time warp”

 1. Norbert Says:

  Op 1 April verloor Alva zijn Bril, zie hier voor meer uitleg. Of de huidige VUB studenten dit jaar op 1 april zonder bril het beloofde gerstenat vonden weet ik niet.

 2. Norbert Says:

  Théodore Verhaeghen was een Brussels advokaat met Vlaamse roots.
  Hij stichte in 1834 de vrijzinnige ULB , waaruit later in 1970 de VUB zich als Vlaamse Universiteit in Brussel afscheidde. In St-Gillis draagt een lange straat, tussen de Veeartsenstraat (Anderlecht) en de barreel van St-Gillis, zijn naam.

 3. Norbert Says:

  Blijkbaar heb ik toch het rode beeldje van kunstenaar Willy Van Den Dorpe “Denker in alle staten” op de campus gemist. Niemand mistte het, had ik het niet gedacht.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)