May 12 05

Living in a bubble!

door "Peter Van Acker"

In Laken komt een nieuwe Europese school voor kinderen van Europese ambtenaren. Het gebouw – de vroegere Koninklijke kadettenschool – wordt gerestaureerd door de Belgische overheid. Kostprijs: 88 miljoen Euro, en volledig ten laste van de Belgische begroting. Europa daarentegen zal de lopende kosten betalen. Kinderen van Europese ambtenaren zullen hier kosteloos school kunnen lopen maar andere kinderen zullen enkele duizenden Euro’s inschrijvingsgeld moeten betalen.

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://www.intussen.info/wordpress/video/EuropeseSchool.mp4″ image=”http://www.intussen.info/wordpress/fotos/EuropeseSchool.jpg” width=”450″ height=”277″]

Ik denk hierbij onwillekeurig terug aan de Oegandese autoriteiten die uitgebreide terreinen ter beschikking stellen voor vluchtelingenkampen. Internationale organisaties, zoals UNHCR, mogen daarop allerlei faciliteiten organiseren voor vluchtelingen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, op voorwaarde dat die diensten ook open staan voor de bevolking in de onmiddellijke nabijheid. Dat is, als je er goed over nadenkt, een uiterst slimme zet van de Oegandese overheid want ze ontmijnen daarmee op voorhand toekomstige lokale conflicten. Misschien kan ons Belgisch leiderschap zich hierop inspireren?

Maar ook de Eurocraten gaan niet vrijuit. Ik citeer uit een boek over globalisering dat ik pas las: “The construction of transnational political communities is a project of globalized elites attuned largely to their needs1. In mensentaal: het Europese project staat ver van de gewone burger af en Eurocraten verschuilen zich in instellingen waar die burger weinig of geen voeling mee heeft. Die kloof wordt uiteraard nog moeilijker gedicht als men zijn kinderen ook nog eens naar aparte scholen stuurt.

Peter

1 Dani Rodrik : The Globalization Paradox5 Responses to “Living in a bubble!”

 1. Frans Kenis Says:

  we zijn sinds een maand terug in België en zien hier precies meer immorele toestanden dan in Uganda…
  Hoelang ben je in ‘t land? Eens afspreken?
  groetjes

 2. Tom Says:

  Haha Peter, dit bericht mag dan niet aan mij persoonlijk gericht zijn en ik mag dan wel ver van Brussel zitten, maar ik neem aan dat je toch op die reactie van mij zit te wachten…

  Eerst een kleine correctie: Europese ambtenaren mogen dan wel niet zoveel betalen als niet-ambtenaren voor onderwijs in een van de Europese scholen, dat onderwijs is allerminst kosteloos voor de ouders. Maar ik vraag me ook af hoe het onderwijs in Brussel al die Europese kinderen zou opvangen, zonder dat die eurocraten daar overigens iets zouden voor betalen gezien de belastingen van de Europese ambtenaren rechstreeks naar de Europese begroting gaan. Je kan nu opwerpen dat ze dan maar moeten betalen voor die Belgische scholen, maar jij weet ook dat dat wettelijk heel moeilijk te regelen zou zijn zodat het niet in tegenspraak zou zijn met de Europese wetgeving… Ik vraag me ook af hoe Belgische ouders zouden reageren als ze omwille van een paar duizenden Europese kinderen plots hun eigen kinderen niet meer naar de school van hun keuze zouden kunnen sturen wegens plaatsgebrek. Overigens, ik ken ook wel een pak collega’s -- en dat zijn heus niet alleen Belgen -- die hun kinderen wel gewoon naar een Belgische school sturen. Maar dat blijft toch een minderheid en sinds de uitbreiding van de EU is de tijd overigens al lang voorbij dat alle ouders ook genoeg Frans spreken (of laat staan Nederlands) om hun kinderen in hun schoolbezigheden te kunnen begeleiden.

  Enfin, dat neemt natuurlijk niet weg dat de vraag of die Europese scholen wel zo aantrekkelijk hoeven te zijn pertinent is. Ik stel me voor dat gewone Tanzanianen zich ook wel eens die vraag stellen als ze langs de internationale school passeren. Of zich ook wel eens de vraag stellen waarom wij wel en zij niet naar de supermarkt of het restaurant met dat mooie uitzicht kunnen gaan.

  Dat neemt natuurlijk ook niet weg dat wij wellicht allemaal wel in meerdere of mindere mate in een bubble leven. Maar niet aleen wij eurocraten of diplomaten. Ik zie dat overigens ook bij mijn zus, in haar eigen micro-milieu in kleinstedelijk West-Vlaanderen… En ik denk nu ook terug aan het artikel in Knack van vorige week, over de wereldvreemdheid van de politieke/economische/vakbonds/… elite in Belgie.

  Na je bericht stelde ik me overigens ook de vraag in hoeverre het in onze job eigenlijk wel mogelijk of wenselijk is om niet een beetje in een bubble te leven. Anderzijds is het natuurlijk ook onze job om de maatschappij waarin we geplaatst werden zo goed mogelijk te observeren, vanuit onze bubble …

  Zie me hier bezig … en ondertussen blijft mijn eigen blog onaangeroerd…

 3. This is Belgium Says:

  Het heeft minimum 10 jaar geduurd vooraleer de Belgische regering er in slaagde een site voor deze school te kunnen aanbieden aan Europa.

  Het gebouw blijft eigendom van de Belgische staat.
  Er wordt nu, dankzij de Europese aanwezigheid, werk gemaakt van restauratie en behoud van belangrijk Belgisch kunsthistorisch pand.

  Moeilijk ook om in te beelden hoe de “Europese” kinderen een plaats zouden vinden / krijgen in het bestaande Belgische (Brusselse) systeem dat zijn best doet degelijk onderwijs aan te bieden aan Belgische (o a Nederlandstalige) kinderen.

  Wat mag/moet verwacht worden van een zogenaamd gastvrij land, dat een bewuste internationale zetelpolitiek voert ?

  Kijk ook naar de recente problematiek en de gesprekken (lees: onenigheid) tussen verschillende Brusselse gemeenten en beleidsniveau’s ivm de uitbreiding van de Europese zone.

  Ter illustratie In de Gazet van Antwerpen van 2007:
  “08/10/’07 BINNENLAND De Brusselse minister-president Charles Picqué licht in Le Soir zijn Plan voor de Internationale Ontwikkeling van Brussel (POIB) toe dat hij op 17 oktober voorstelt aan het Brussels parlement. Volgens Picqué zal onze hoofdstad zich vooral richten op Europa. Hij heeft het over “Brussels the Human Face of Europe”.
  Het POIB legt een aantal objectieven vast om Brussel internationaal op de kaart te zetten. Zo moet het gewest binnen vijf tot tien jaar een echte Europese congresstad zijn, mede door de voltooiing van het vernieuwde Congressenpaleis. Er is ook sprake van een beter leefmilieu, grote evenementen en een levendiger nachtleven. ”

  Tenslotte en zonder echt te willen ingaan op de discussie over wie wat betaalt en ten laste van wie deze sommen uiteindelijk vallen , ziehier de informatie ivm gelden die gevraagd worden voor het volgende school jaar door ISB, de Internationale school van Brussel, (ISB) zie http://www.isb.be/page.cfm?p=1826

  Tuition fees 2012-2013
  Nursery 14.850 euro
  Pre-Kindergarten 16.450 euro
  Kindergarten 24.850 euro
  Grades 1 & 2 26.750 euro
  Grades 3-6 incl. 27.250 euro
  Grades 7-9 incl. 30.250 euro
  Grades 10-12 (13)
  32.100 euro
  Special Education
  14.650 euro plus grade level fees

  Dit gewoon even ter overweging.

 4. Ilke Says:

  Volledig eens met Tom.
  @This is Belgium: je kiest er de allerduurste internationale school uit. De meesten zitten aan de helft daarvan of minder. Nog veel, dat is waar.

  Vele ambassades + bedrijven betalen deze schoolgelden voor de families hier. Wij hebben daar via de Deense ambassade -- waar mijn man werkt -- ook gebruik van gemaakt en mijn kinderen die naar de Internationale Montessori school gaan, gaan elke dag met plezier naar school : ze leren er de vreugde om te leren (ook op school 🙂 ) en dat is een kado voor hun leven> Nog geen moment aan getwijfeld aan onze school !!!

  Nog een positieve noot vanuit mijn professionele ervaring: ze doen er vaak erg goeie dingen mee met hun geld: ISB bvb -- waarvan de schoolgelden werden vermeld -- geeft Dr. Jane Goodall volgende maandag een gratis zaal + een receptie + fundraising activiteiten + alle inkomsten van inkomprijs naar JGI (Ik moest drie supergemotiveerde en enthousiaste brieven schrijven aan de decaan van de VUB vooraleer hij het nut inzag van Jane Goodall een gratis zaal aan te bieden)+ heeft ISB twee (nu misschien al drie) sterren voor het eco-dynamisch logo van de BIM/IBGE voor duurzaam gebouw in een prachtig gerenoveerd kasteeltje + Europees groen logo voor de integratie van milieu in alle lagen van de klassen + boomplantage op hun terrein + schitterende biodiversiteit projecten op hun prachtig groene domein. Ze doen wel prachtige dingen met hun geld !!
  Tot slot nog dit kleine postieve berichtje: drie van de vier bestaande Europese scholen + ISB en 10 andere internationale scholen hebben mee betaald en meegedaan aan onze drie edities van boomplantacties: samen hebben ze tot nu toe drie bossen geplant in Belgi”e 🙂

 5. Ilke Says:

  P.S. Geen tijd meer om filmpje te zien!

Leave a Reply

(Picture beside your name?)