Ohia en Lehua

Ohia tree with Lehua blossomHet verhaal achter de dingen is vaak mooier dan men op het eerste zicht vermoedt. Op zoek naar de naam van de plant op bijgevoegde foto stuitte ik op volgende legende:

Pele, de godin van de vulkaan op de eilanden van Hawaï, ontmoet op een dag een bijzonder mooie krijger: Ohia genaamd. Pele wou Ohia als minnaar, maar hij vertrouwde haar toe reeds verliefd te zijn op een andere jonge dame, Lehua. Pele werd daardoor zo boos dat ze Ohia veranderde in een lelijke boom. Lehua was ontroostbaar en verzocht Pele haar geliefde terug te brengen onder menselijke gedaante. Pele weigerde. Lehua smeekte daarna de andere goden haar terug samen te brengen met Ohia. Die kregen medelijden met haar, maar in plaats van Ohia terug te laten keren als mens, veranderden ze Lehua als de rode bloesem van de Ohia boom.

Wanneer iemand die bloesem plukt, dan zegt men heden ten dage op Hawaï dat het zal regenen omdat twee geliefden worden gescheiden. En zo verandert een lelijke foto van de Ohia boom en de Lehua bloesem in een mooi verhaal. Andere leuke kiekjes van Hawaï vind je << hier >>.

Peter

P.S. Voor een optimaal kijkplezier installeer je best Java en Flash op je PC.

2 thoughts on “Ohia en Lehua”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *