Het loon van een CEO

Het is nu bijna nieuwjaar. Sta me toe minstens één keer mijn gal te spuwen vooraleer het nieuwe jaar begint. De zaak rond het loon van Johnny Thijs maakt me behoorlijk wrevelig, en wel om volgende redenen:

– er zijn politici die het voortdurend hebben over de ontvetting van de staat maar geen graten zien in de excessieve lonen van managers bij bedrijven waarvan de overheid de meerderheidsaandeelhouder is;

– er zijn journalisten die denken dat de lonen van de CEOs moeten bepaald worden door de raad van bestuur en niet door de aandeelhouders die daar uiteindelijk toch finaal hun zeg zouden moeten over hebben;

– er zijn bedrijfsleiders die denken dat het loon gedetermineerd wordt door de vrije markt, maar niet beseffen dat die markt begrensd wordt door de wetten en afspraken die we met zijn allen daarrond maken. De theorie van de vrije markt is niet gehouwen uit steen. Het is een ideologie zoals een ander en heeft bovendien een naam: “neo-liberalisme”.

Laten we er met zijn allen over waken dat de Amerikaanse invulling van die ideologie hier nooit haar intrede vindt. Kijk maar even mee.

[jwplayer config=”myplayer” file=”https://www.intussen.info/wordpress/video/SalariesCEOs.mp4″ image=”https://www.intussen.info/wordpress/fotos/SalariesCEOs.jpg” width=”450″ height=”277″]

video
play-sharp-fill

Peter

17 thoughts on “Het loon van een CEO”

  1. Hetzij rechtstreeks (via aandelen), hetzij onrechtstreeks (via financiële producten) zijn wij aandeelhouder van diverse bedrijven die hun CEO riante bedragen betaalt. Toch kunnen we daar als rechtstreekse of onrechtstreekse aandeelhouder niets aan veranderen.
    En dan mogen we niet stilstaan bij het feit dat we die aandelen of financiële producten zelf hebben gekozen.
    M.a.w. we zijn medeplichtig aan deze wanpraktijken.

  2. Dat het loon van dhr. Thijs grenst aan het perverse, lijdt geen twijfel. Het zijn echter die politieke families die destijds de man binnenhaalde, die nu vandaag de gemaakte loonafspraken eenzijdig verbreken en dit niet toevallig in een pre-electorale periode. Dit is minstens even pervers want pure volksverlakkerij. Als de storm gaan liggen is, transformeren sommige van de politieke hoofdrolspelers zich in leden van raden van bestuur van grote bedrijven waar ze schaamteloos zelf in de vetpotten gaan graaien.

    Oplossing: vast en maatschappelijk en economisch verantwoord basisloon aangevuld met bonus in functie van effectieve en in de tijd duurzame doelstellingen waarvan tewerkstelling en maatschappelijke kost van werkloosheid worden meegerekend.

    Verder Peter, deel ik absoluut jouw verontwaardiging.

    Vanuit mijn inspirerend bad, met de meeste hoogachting

  3. Tja moeilijke discussie voor wat mij betreft. Thijs zijn loon was hoog, maar anderzijds heeft hij wel van een rommel overheidsbedrijf een vrij goed draaiend winstgevende onderneming gemaakt. Targets gehaald dus en dan is het moeilijk een loon te halveren. Stel u voor dat je dat zelf meemaakt.
    Marktmechanisme? Ja voor talentvolle managers die target halen worden heel hoge bedragen neergeteld. Doe je dat niet dan krijg je niet de kwaliteit en daadkracht die je nodig hebt om iets op de rails te zetten.
    Niet zo eenvoudig als hier gesteld dus…

  4. Het debat over het loon van Thijs hoefde niet in de media uitgevochten te worden en had waarschijnlijk ook een electorale ondertoon. Dat had waarschijnlijk allemaal beter gekund. Maar eigenlijk wil ik het daar niet over hebben, maar wel over: “wat is een correct loon?” Hoeveel differentiatie aanvaarden we? En dat we dit niet uitsluitend aan het marktmechanisme kunnen overlaten, bewijst alvast het Amerikaans model (nochtans steevast het voorbeeld voor alle “vrije markt aanhangers”). De een na de andere auteur schrijft daar nu boeken over de negatieve effecten van de toenemende inkomensongelijkheid op de maatschappij in haar geheel.
    Enige correctie is dus nodig. En die correctie kan er komen van overheidswege maar ook door de “social mores”, want ik denk echt niet dat het draagvlak voor de exuberante lonen van sommige CEOs binnen onze samenleving zeer groot is. En dat die correctie er zou komen vanuit de “corporate world” zelf, daar geloof ik niets van. Daarvoor is het eigenbelang te groot.

  5. Dag allen,
    vanuit Africa. Ik heb persoonlijk geen problemen met het loon van Johny, loon naar werken…ik persoonlijk ben content met wat minder – wat ik Johny zou willen vragen : als hij het niet echt nodig heeft, waarom dan niet aan SOS kinderdorpen Belgie overmaken, dan kan ik hier ook verder helpen…
    voor allen een prettig eindejaar en niet teee zat he!

  6. Stiglitz and Pope Francis agree with Peter – re inequality and CEO pay. Read the latest communication from Pope Francis (Evangelii Gaudium) … kan in het Nederlands gevonden worden op internet… kijk naar inhoudstafel en je vindt wel de relevante passages….De rest van die brief ik ook vernieuwend maar volgens mij geeft die iets te veel citaten en is die iets te lang.

  7. Lees maar para 54 over “trickle down” economics and para 56 over de schade die gedaan wordt door inkomensongelijkheid!!! Laat weten wat je erover denkt.

    De citaten die Francis geeft : nabeschouwing >>> wellicht om kritiek over zijn verniewing in de kern te stoppen door respekt te tonen voor continuïteit.

  8. Dag Luc en Lieve,

    Hieronder de passages uit de brief van de paus waarnaar jij refereert. Uiteraard ben ik het met de strekking van zijn boodschap eens en in het bijzonder met het stuk dat ik in “vet” heb gezet.

    54. In this context, some people continue to defend trickle-down theories which assume that economic growth, encouraged by a free market, will inevitably succeed in bringing about greater justice and inclusiveness in the world. This opinion, which has never been confirmed by the facts, expresses a crude and naïve trust in the goodness of those wielding economic power and in the sacralized workings of the prevailing economic system. Meanwhile, the excluded are still waiting. To sustain a lifestyle which excludes others, or to sustain enthusiasm for that selfish ideal, a globalization of indifference has developed. Almost without being aware of it, we end up being incapable of feeling compassion at the outcry of the poor, weeping for other people’s pain, and feeling a need to help them, as though all this were someone else’s responsibility and not our own. The culture of prosperity deadens us; we are thrilled if the market offers us something new to purchase. In the meantime all those lives stunted for lack of opportunity seem a mere spectacle; they fail to move us.

    56. While the earnings of a minority are growing exponentially, so too is the gap separating the majority from the prosperity enjoyed by those happy few. This imbalance is the result of ideologies which defend the absolute autonomy of the marketplace and financial speculation. Consequently, they reject the right of states, charged with vigilance for the common good, to exercise any form of control. A new tyranny is thus born, invisible and often virtual, which unilaterally and relentlessly imposes its own laws and rules. Debt and the accumulation of interest also make it difficult for countries to realize the potential of their own economies and keep citizens from enjoying their real purchasing power. To all this we can add widespread corruption and self-serving tax evasion, which have taken on worldwide dimensions. The thirst for power and possessions knows no limits. In this system, which tends to devour everything which stands in the way of increased profits, whatever is fragile, like the environment, is defenseless before the interests of a deified market, which become the only rule.

  9. Waarom selectief verontwaardigd over de lonen van CEO’s?

    Wat doen onze 2 koningen en 3 koninginnen om hun riante verloning te verantwoorden? Zij bestendigen toch enkel en alleen de macht en rijkdom van een klein groepje rijken dat hen in het zadel houdt.

    Voor wanneer een democratisch verkozen président? Die zijn veel goedkoper als staatshoofd zowel op korte als op lange termijn en kunnen en ter verantwoording geroepen worden na hun presidentschap (CHIRAC, SARKOZY).

  10. Er zit nog een tweede component aan de verloning: bekwame CEO’S moeten genoeg vermogen kunnen opbouwen om zich te kunnen inkopen in allerlei bedrijven en dus de Europese management cultuur en know how, hier in Europa, veilig te stellen.

    Chinese en andere Arabische miljonairs kopen hier al wat ze kunnen. Onze mensen die het sociaal, cultureel, industrieel en handels netwerk opbouwden kunnen daar niet tegen opboxen met hun relatief kleine vergoeding.

    Op de manier dat CEO’S hier gepluimd worden door corrupte politici, lieden dus die voor 100 Euro belasting maar 70 Euro diensten terugleveren, zijn onze Europese CEO’s morgen de knechten van Chinese en andere groeiland managers.

  11. @ Jan, dit lijkt me idd zo. ‘t is niet altijd zo simpel met de beperkte informatie die we verkrijgen om dit correct in te schatten, zopas gelezen : ‘Prins Diamant’ van Vincent Mercier over het Belgie van pakweg 100 jaar geleden, we zijn zeker vooruit gegaan…
    Aan iedereen : de allerbeste wensen voor 2014 en een gezond en gelukkig jaar toegewenst ! Rudy

  12. Allé Norbert, de discussie over ons koningshuis is van een geheel andere aard en heeft te maken met welke staatkundige inrichting je verkiest. Dat een schandalig hoge verloning voor CEOs nodig is om zich te kunnen inkopen in een bedrijf ter vrijwarig van onze westerse know-how geloof je toch zelf niet.

    Wat ik eigenlijk met bovenstaand stukje bedoelde, is dat in onze maatschappij voortdurend de mantra van de vrije makt herhaald wordt, en dit door zowel journalisten, bedrijfsleiders, kapitaalverschaffers, politici en leerkrachten. Alsof de vrije markt iets sacraals is, boven onze hoofden hangt en van daaruit zijn wetten dicteert. Niets is echter minder waard. De vrije markt wordt begrensd door wetten en afspraken, waar we ons misschien niet altijd bewust meer van zijn, maar die er wel zijn.

    Ter illustratie: in het begin van de 19de eeuw woedde een discussie in “the house of lords” aangaande de afschaffing van kinderarbeid. De vrije markt aanhangers zagen het probleem niet. Immers, er was een vraag, er was een aanbod en er was een prijs. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat we dergelijk discours heden ten dage zouden aanvaarden. Dit alleen maar om te zeggen dat we in de toekomst misschien met dezelfde verontwaardiging zullen kijken naar de hoge lonen van sommige CEOs vandaag.

  13. Helemaal akkoord, Peter.

    Tijdens de belangrijkste groeiperiode voor België was de loonspanning (het verschil hoogste en laagste lonen) veel kleiner. Was het niet 1 tot 4 toen? Voor een bloeiende economie moet je niet enkel het beste talent een kans geven, maar vooral alle talent inschakelen.

    Voor het loon van zo een topman kan je rustig vijf anderen aanwerven die ook zeer bekwaam zijn en bewezen kwaliteiten hebben. De “motiverende waarde” van één extra Euro loon is zeer groot met iemand met een minimumloon, maar verwaarloosbaar bij een toploon. Om dan met loon te motiveren moet je met enorme bedragen gooien.

    Die hoge lonen leiden ook tot een kultuur waarin de CEO wordt ingekocht ipv opgeleid binnen het bedrijf. Daar gaat veel van de interne motivatie.

    Voor lange termijn succes van bedrijven blijkt de “moral fibre” van de leiding en de bedrijfskultuur van groot belang. Dat gaat niet samen met schrijnende ongelijkheid.

  14. De laatste tijd kwamen de hoge lonen van de politici in het nieuws… Ik spreek me nu even niet uit over de hoge bedragen. Maar laat ons dit nu eens gebruiken om iets duidelijk te maken! Bekijk deze video en vel je oordeel over de politieke partijen! Laat zij ook maar eens een bijdrage leven aan ons, de werkende belg!

    http://www.youtube.com/watch?v=etClHTquHuI

    Diamant Fun neemt de actie op zich en confronteert de politici met een open brief! Ik vind het alleszins een erg goede actie, waarmee we misschien eindelijk iets duidelijk maken aan de staat! Op http://www.votebc.be kan je de brief vinden en de filmpjes bekijken vanaf 3 maart. Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *