Oct 07 24

Is technologie emancipatorisch?

door "Peter Van Acker"

Vandaag werd ik verrast door mijn vrouw. Zij bracht van de internationale school, waar ze werkt, een huwelijkslijst mee die haar was toegestopt door de tuinier/aanstaande bruidegom van de instelling.

De lijst was netjes opgesteld, waarschijnlijk met behulp van een rekenblad. Op elke budgetlijn staan netjes het gewenste item, de kwantiteit, de prijs en het bedrag vermeld. Enkele budgetlijnen samen vormen een onderdeel. Er staan vijf onderdelen op de lijst en per onderdeel wordt een subtotaal vermeld. Uiteraard volgt onderaan het algemeen totaal. Dit bedraagt 4.425.000 Oegandese Shilling (ongeveer 2.000 Euro). Dit is geen klein bedrag voor een tuinier die 50 Euro per maand verdient.

Laat es kijken! Het eerste onderdeel heet “bruidschat” en heeft als budgetlijnen “koeien”, waarvan hij er drie wil en “geiten”, waarvan blijkbaar twee stuks voldoende zijn. En daar moeten wij dus een bijdrage aan geven.

Het zou me niet verwonderen dat de lijst met behulp van het Office-pakket is samengesteld. Maar dat de IT-specialisten van Microsoft ooit kunnen bevroeden waarvoor hun software allemaal gebruikt wordt, zou me ten stelligste verbazen.

PeterLeave a Reply

(Picture beside your name?)