Oct 14 11

Viola organista

door "Peter Van Acker"

Moregem: Sint-PietersstoelWat een sensatie! Ik zit hier in het pittoreske Sint-Pietersstoelkerkje van Moregem, voor de gelegenheid omgetoverd tot een kleine concerthal. Sławomir Zubrzycki speelt op zijn viola organista. Dit instrument klinkt als een viola da gamba, maar ziet eruit als een klavecimbel.

De viola organista werd ontworpen door Leonardo Da Vinci. Door de eeuwen heen waagden verschillende instrumentenbouwers zich aan een eigen versie, maar meestal belandde het even snel weer in de vergetelheid. Geen enkel van die instrumenten werd bewaard. Met alleen maar de plannen van Leonardo Da Vinci en overgebleven partituren, bouwde de Poolse pianist, componist en instrumentenbouwer Sławomir Zubrzycki zijn eigen exemplaar.

Akoestisch gezien is het een bijzondere geslaagde versie. Door de barokke klanken en de behaaglijkheid van het kerkje, ben ik reeds na vijf minuten op de tonen van dit wonderbaarlijk instrument in dromenland. Meer moet dan niet zijn.

Peter

[jwplayer config=”myplayer” file=”http://www.intussen.info/wordpress/video/ViolaOrganista2.mp4″ width=”450″ height=”277″ state=”0″]5 Responses to “Viola organista”

 1. Mia Fermon Says:

  van gent naar moregem … jullie hadden me kunnen oppikken !! 🙂

 2. Astrid Says:

  Zeer bijzonder instrument. Prachtige klank. Jammer dat het steeds in de vergetelheid geraakt.

 3. Theo Baert Says:

  Peter,
  Naast het kerkje van Moregem, enig mooi trouwens; liggen mijn beide ouders begraven. Mijn moeder is nog enkele jaren organiste geweest bij de kerkdiensten; toen ze al lang gepensioneerd was. Ikzelf heb -- op een onbewaakt moment -- ook nog efkes stiekem op dat orgel gespeeld.

 4. Etienne H Says:

  Peter, ik heb de filmclip al doorgespeeld naar mijn vrouw, Ewa,die zoals je weet van Poolse oorpsrong is: ze vond het bijzonder fascinerend. Hartelijk dank om ons daarvan op de hoogte te brengen…

 5. Geert VB Says:

  Bedankt Peter. Boeiend verhaal. Er zit inderdaad een beetje viola in de klank, maar voor mij klinkt het eerder als een combinatie van orgel, clavecimbel en Schotse bagpipe (in de hoge tonen).

Leave a Reply

(Picture beside your name?)