Feb 17 04

Wiels

door "Peter Van Acker"

Wielemans ForstInkomhal Wiels museumMijn beste foto van 2016Dakterras Wiels Museum

Elke pendelaar van Gent naar Brussel kent het vast. Net voor het binnenrijden van het station Brussel-Zuid zie je een groot gebouw met duidelijk opschrift “Wielemans Forst”, maar  wie weet wat er in dit gebouw gebeurt?

Welnu in deze voormalige brouwerij van de familie Wielemans-Ceuppens is sinds 2007 een museum voor hedendaagse kunst gevestigd. En dat bleek een echte verrassing. En misschien nog wel meer het gebouw dan de expositie die we bezochten. De inkomhal oogt alvast imposant met zijn twee brouwerijketels vooraan, en op het dak krijg je een schitterend panorama over Vorst.

Het museum heeft geen permanente collectie maar presenteert tijdelijke tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars. Wij bezochten de tentoonstelling “The Show Must Ego On” van Erik Van Lieshout. Op een van de verklarende panelen las ik dat de kunstenaar zichzelf probeert te verwijderen van zijn eigen werk. Als hij nu ook nog eens zijn video-kunst van het publiek kan verwijderen, dan zal iedereen tevreden zijn. Sommige van zijn collages en tekeningen daarentegen zijn dan wel weer best te pruimen.

Erik Van Lieshout - The Show Must Ego OnErik Van Lieshout - The Show Must Ego OnErik Van Lieshout - The Show Must Ego On

Hebben jullie onlangs ook zo’n museum ontdekt dat niet echt gekend is maar toch de moeite van het bezoeken waard!

PeterOne Response to “Wiels”

 1. Geert Says:

  Beste Peter,

  Ik las je blog over het Wielemans First museum. Ik heb tien jaar lang van Linkebeek naar Brussel Kapelle gependeld en keek dagelijks naar de Wiels Brouwerij.

  Gisteren hadden we de Pot en Pint bij ons thuis. Raad eens uit welke twee bierglazen onze dierbare vrienden van “Vlamingen in de Wereld” dronken.

  Geert

  Wiels

Leave a Reply

(Picture beside your name?)