Het particulier betalingsverkeer

Money TransferHet voordeel van zowat overal op deze aardkloot geleefd te hebben, is dat het je een basis voor vergelijk geeft en dat bescheidenheid steeds op zijn plaats is. Revolutionair op de ene plaats is dat minder op de andere. Neem nu het particulier betalingsverkeer. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een wetsvoorstel dat ondersteuning voor ‘instantbetalingen’ verplicht maakt. Daarmee moeten Europese banken binnenkort eurobetalingen binnen tien seconden kunnen verwerken, zonder extra transactiekosten. De lidstaten krijgen zo’n twaalf maanden om die nieuwe regel te implementeren.

Bravo, zou je denken, alleen hinkt Europa achterop. Hier in Maleisië bestaat dit reeds lang. Wanneer ik hier bijvoorbeeld een betaling doe aan iemand die in mijn nabijheid is, hoor ik onmiddellijk na de opdracht tot betaling twee “pings”: eentje op mijn telefoon dat de betaling gedaan is en eentje op de ander zijn telefoon dat hij/zij het bedrag ontvangen heeft. En dit onafhankelijk van de banken waartussen de betaling gebeurt. Zo hoort het toch! Andere aardigheid is bovendien dat je hier na het invoeren van het rekeningnummer je automatisch de naam van de rekeninghouder ziet, zodat vergissingen nagenoeg uitgesloten zijn. En daar moet je geen adressenboek voor bij houden.

Peter

7 thoughts on “Het particulier betalingsverkeer”

  1. En America is dan nog eens ver achter. Daar schrijft men nog checks.

  2. Het voordeel van zowat overal op deze aardkloot te hebben gewerkt, is dat het je een basis voor vergelijk geeft en dat het je leert relativeren.
    Onze obsessie met ‘instant’ loopt mijns inziens de spuigaten uit. Instant foto’s en video’s delen, instant leveringen, instant betalingen, …. Is dit nu ‘vooruitgang’ vraag ik me dan af. En op sommige vlakken vind ik het een zegen dat we nog wat achternalopen op de Aziaten met hun drang naar hyper-efficiëntie.
    Ik pleit ervoor om ruimte te laten voor onvolmaaktheden, voor vertragingen, voor het onvoorziene, voor serendipiteit* (om eens een duur woord te gebruiken). Laten we met z’n allen nog wat Europees blijven, of misschien wat meer Afrikaans worden.

    * Dit concept verwijst naar het per ongeluk ontdekken van iets gelukkigs of nuttigs terwijl je eigenlijk op zoek bent naar iets anders.

  3. Thor. Dank u. Ben blij dat er nog mensen zijn die denke als jij (en ik). We zijn overal (?) te vinden tegenwoordig ,zelfs op toilet zijn we niet meer veilig…Het eigenaardige effect (of niet?) is , dat je tegenwoordig minder mensen kan vinden/bereiken. Het 1 lijkt me een gevolg v het ander , of ben ik verkeerd?

  4. @Mieke: aan het particulier bankieren in de VS heb ik al eens een post gewijd. Herlees hier. En dat was in 2010, maar als ik nu jouw reactie lees, is er nog weinig veranderd.

    @Thor: herinner je je die reclame nog voor Stella Artois “Stop de tijd” waarbij je wordt aangemaand even uit het drukke leven te stappen, een terrasje op te zoeken, en onbekommerd te genieten van een frisse pint. Mooi als het is, toch zou je het niet aanvaardbaar vinden mocht de kelner pas uren na jouw bestelling met de Stella verschijnen. Wat ik wil zeggen, hoewel ik het in brede lijnen eens ben met je opmerking, zijn er toch een paar dingen waarbij ik “instant” wel verkies. En het betalingsverkeer is er een van. Waarom een overschrijving tussen twee rekeningen in Euro 3 dagen moet duren, is me een raadsel. Wie wint daar nu bij? Niet de betaler, want het geld is van zijn/haar rekening verdwenen, en niet de ontvanger want zijn/haar rekening is niet gecrediteerd.

    Maar er zijn ook praktische voordelen verbonden aan het instant betalingsverkeer. Stafleden van de ambassade bijvoorbeeld doen soms kleine betalingen voor de ambassade omdat ze weten dat het geld nog dezelfde dag op hun rekening terugkomt. Dergelijke bereidheid wordt kleiner naarmate de terugbetalingstermijn verder in de tijd zou liggen (en zeker bij mensen die het al niet te breed hebben). En tot slot, instant betalingen zijn de ideale opstap naar een “cashless society” waar ik een voorstander van ben, want het bemoeilijkt illegale handel, belastingontduiking, fraude, etc.

  5. Lijkt mij alleen maar correct toch? Als ik bijvoorbeeld voor een groep de café of restaurant rekening betaal gaat het bedrag onmiddellijk van mijn rekening af. Als ik dan met de bankapp/payconiq met de andere afreken met mijn gezelschap duurt het drie dagen voor het bedrag op mijn rekening staat. Dus ja, instant graag…

  6. Leuke blog ! Ik ben het met Peter en instant supporters eens ! Hier, in Gambia, nu niet direct het voorbeeld van vlug of modern of geavanceerd, het blijft Sub-Sahara Afrika (maar dat wordt snel Sahara Afrika, dat helemaal tussen () )… maar ik volg Peter, mijn klanten die betalen via hun bank voor de vaccinatie van hun hond of van gelijk wat, EN dat staat ping-ping op de kliniek rekening, zelfs nog voor de hond gevaccineerd is. Een Belg (of een Nederlander, of bij uitbreiding zelfs een Engelsman) die hier met KBC (of zijn/haar bank) naar mijn KBC in België betaalt, dat duurt idd drie dagen… EN dan moet ik het nog opvolgen ook of het gaat verloren. Maar nu we toch bezig zijn over betalingen en ik Peter als Ambassadeur aan de lijn heb, een vraagje : de Belgische Ambassades in het buitenland kunnen ook nog iets leren en moderner worden: ik moet de ID kaart van mijn 6 jarige dochter hernieuwen (om de drie jaar, dus nu derde keer)… kan ik alleen doen via de Belgische Ambassade in Dakar, maar moet eerst 10 euro storten (moet in euro gestort worden, op de rekening in Dakar van de Consulaire diensten). Ik doe dat dus, trouwe, en verantwoordelijke burger voor mijn dochter…en ik kan dit via mijn Gambiaanse ECO bank online van mijn account ook overzetten in Euro naar Dakar. Maar het addertje : ik stort tien euro en krijg een afrekening van mijn bank van tien euro …PLUS twaalf euro kosten…Ik vraag aan de Ambassade waarom dit bv, voor Belgische burgers, niet kan van mijn Belgische rekening naar een Belgische rekening van de Belgische ambassade in België. “Kan niet” is het laconiek antwoord.. Het duurt trouwens ook drie werkdagen alvorens dit in Dakar toekomt. Er is nog veel werk aan de winkel…
    @Thor, dat ‘instant’ bereikbaar zijn heb je zelf in de hand… die Stella (die hebben we hier ook) heb ik idd ook graag instant, de bar mijn betaling – daarna- ook graag. Dat internet schakel ik gewoon af… ook op het toilet, daar lees ik nog steeds graag ouderwets de (Gambiaanse) krant 😊
    In Suriname, eind jaren tachtig … we waren blij als een klein kind met een ‘luchtpost envelop’ in de postbus, met wat nieuws uit België… dat was dan oud nieuws want 30 dagen onderweg… willen we daar naar terug, ik denk het niet.. maar zoals alles in het moderne leven kun je ook de informatie stroom zelf regelen…hetzelfde geldt voor AI… ik gebruik nog graag mijn eigen intelligentie…

  7. @Geert. De ambassades hebben alleen lokale rekeningen en geen rekeningen in België. Jij hebt natuurlijk het nadeel dat je in het rechtsgebied zit van een ambassade die in een ander land is gevestigd. De enige manier om kosten uit te sparen is waarschijnlijk via “Wise transfer” (van jouw rekening in België naar de lokale Euro-rekening van de ambassade). Weet evenwel niet goed of dat voor dergelijke kleine bedragen kan, maar denk van wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *