Bla Bla Land

Als buitenstaander herken je waarschijnlijk makkelijker religieuze beuzelarijen.

Met kerstmis was hier een bakker die weigerde taarten te verkopen met het opschrift “Merry Christmas”, omdat hij (verkeerdelijk) dacht dat Jakim – de religieuze autoriteit voor Islamitische zaken – zijn Halal-certificaat zou weghalen.  En toen volgde de discussie of de christenen op Borneo wel het woord Allah mochten gebruiken in hun teksten, want daarop zouden de moslims exclusiviteit hebben.

Nu is hier de periode van de ramadan aangebroken en zijn er enkele religieuze leiders die vinden dat de schoolkantines tijdens deze vastenperiode gesloten moeten worden. Dat Maleisië een multi-etnische samenleving is, doet er niet toe. Meer nog, althans deze geloofsfanaten, het zou een teken van respect zijn van de Chinese en Indische studenten om solidair te zijn met hun moslim studiegenoten. De wereld op zijn kop: solidariteit geïnverteerd!

Maar de gemoederen zijn nu pas helemaal opgehitst door een paar sokken. In 3 lokale supermarkten van dezelfde keten zijn er een aantal sokken gevonden met het opschrift Allah. God betert! Het betreft 14 paar op een partij van 18.000 geïmporteerde sokken. Dat de eigenaar van de winkelketen intussen publiekelijk zijn excuses heeft aangeboden en de banden met de Chinese producent heeft verbroken, is duidelijk niet genoeg. De eigenaar wordt alsnog voor de rechtbank gebracht onder de beschuldiging van het opzettelijk verwonden van de religieuze gevoelens van de Malay-gemeenschap. En intussen worden de moslims opgeroepen om de keten te boycotten zolang er geen duidelijk zichtbare banners staan in de 800 filialen van de keten met expliciete verontschuldigingen aan de moslimgemeenschap.

Wat ga ik hier nog allemaal meemaken?

Peter

5 thoughts on “Bla Bla Land”

  1. Amai, pachamama, moeder aarde, hoe kijkt gij naar al dat haantjesgedrag van die man(nelijke goden/n)… Ach ja, de haantjes zijn ook deel van moeder aarde…

  2. Ik kan hier maar 1 ding uit opmaken…weeral maar eens…religie, de grootste hypocrisie in de wereld…en waarschijnlijk,waardoor de meeste oorlogen zijn gerealiseerd… het was ooit bedoeld om mensen op het juiste spoor te brengen/ houden, maar door de haantjes creëert het juist het omgekeerde…m.a.w. oorlog of ruzie…mensenDOM…

  3. Verrast je dat nog, Peter?
    En Maleisië zou dan nog een gematigd moslimland zijn onder de 50 moslimlanden ter wereld. Gelukkig voor de bijna 2 miljard moslims mogen alleen blanken beschuldigd worden van bigotry en racisme.

  4. Inderdaad, de Ramadan, ook in Gambia. Hier is ongeveer 85 % Moslim, 10 % christen en de rest zonder religie of animist.. Wat het dit jaar speciaal maakt is dat de Vasten van de Christenen min of meer samenvalt met de Ramadan. Twee keer feest. Dit weekend Pasen, rond 8 april Koriteh… De datum prikken is een probleem bij de moslims, Pasen valt altijd op een zondag en de datum daarvan staat vast tot in het jaar 3000 en verder.. de moslims kunnen dat niet.. die moeten eerst de maan zien (of niet zien, het hangt ervan af hoe je het bekijkt). Het kan dus gebeuren dat de opper Iman van Banjul de maan een dag later/vroeger ziet dan de opper Iman in Dakar en dus de Ramadan een dag later/vroeger begint.. zo is het hier bijna ieder jaar. Het gaat zelfs zo ver dat in het Westen van Gambia de Ramadan een dag later kan beginnen dan in het Oosten. Nota bene, Gambia is 400 km lang…Maar het leukste is, dat even voor 19.30 (als de zon bijna weg is) er niemand meer op de weg is.. die zitten allemaal thuis for Break Fast. En Fast is hier dan wel heel letterlijk…let wel een uur voor die tijd, rijdt iedereen als zot op weg naar huis…dan ben je beter niet op de weg… want een chauffeur met een tekort aan suikers in het hoofd is al even erg als een chauffeur met 3 promille.

  5. Sprekende over de ongeveer 50 Moslim landen in de wereld, er zijn er 57. Die zouden allemaal op 4 en 5 mei in Gambia moeten neerstrijken.. Conferentie van Islamic States. Het OIC conference centre, staat blok rechtover mijn kliniek.. gelukkig ben ik die dagen net in België. Het wordt een zottekens-spel..er wordt 4000 man verwacht, de een al belangrijker dan de ander. De overheid kocht 165 4W drives voor de VIPs en 25 saloon cars voor de VVIP’s. Traffic jam ten top… Op de airport kunnen tegelijk vier vliegtuigen staan. Nu komen er 50+ prive jets aan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *