3x raak

Het gebeurt niet vaak dat ik 3 boeken achtereenvolgens lees en ze allemaal ook nog eens bijzonder goed vind en er met plezier aan terugdenk.  Meestal zit er toch wel een mindere tussen, maar niet in dit geval. Lezen dus maar!

David Van Reybrouck - RevolusiDavid Van Reybrouck – Revolusi

“Revolusi” vertelt een stukje contemporaine geschiedenis van Indonesië aan de hand van getuigenissen. Bijzonder boeiend aan dit boek is hoe het ook verhaalt hoe allianties kunnen wisselen. Zo werden de Japanners bij het begin van de tweede oorlog in zekere zin verwelkomt door de lokale bevolking, maar dienden ze bij de bevrijding op bepaalde momenten samen te werken met de Britten om de Nederlanders te beschermen tegen de lokale bevolking. Gekker kon het niet worden.

Verder kon Nederland het niet aanvaarden dat Soekarno de onafhankelijkheid had uitgeroepen in 1945. De terreur die daarop volgde werd weggezet als politionele acties. De Nederlanders spraken bewust niet van een oorlog, want een oorlog wordt gevoerd tegen een andere staat en dat zou dus een impliciete erkenning inhouden van Indonesië als onafhankelijke staat, maar wel van politionele acties, die de suggestie moeten opwekken dat het om een legitieme actie ging binnen het Nederlands grondgebied.  

Op basis van Revolusi heb ik nu ook zijn vorig boek over Congo op mijn leeslijst gezet. Een echte aanrader dus!

Vaseem Khan - Death of a Lesser GodVaseem Khan – Death of a Leeser God

Dit is het vierde boek in de reeks rond “Malabar House”.  De vorige drie werden overigens ook al op deze blog besproken. Het is de vermenging van een stukje Indiase geschiedenis (“post partition“) met het speurwerk van politie-inspecteur Persis Wada  die de politieromans van Vaseem Khan zo interessant maken. 

In “Death of a Lesser God” wordt de scene verplaatst van Bombay, waar het politiekantoor Malabar gevestigd is,  naar Calcutta.  Dit is ongekend terrein voor Persis Wada en ze komt er terecht, niet zonder gevaar voor eigen leven, in een web van corrupte politici en maffiose ondergrondfiguren. 

Barbara Kingsolver - Demon CopperheadBarbara Kingsolver – Demon Copperhead

Het vergt weinig moeite om de gelijkenis in de titel te zien met het beroemde boek van Charles Dickens. Demon Copperhead is een ware pageturner en voor mij heel begrijpelijk waarom dit boek beloond werd met de Pulitzer Prize in 2023.

Het vertelt het relaas van Demon Copperhead die vaderloos opgroeit in een caravan met een aan drugsverslaafde moeder die steeds de foute beslissingen neemt. Ook zij zal vroeg te komen overlijden waarna Demon van het ene foute pleeggezin in het andere terechtkomt. 

Wat het boek zo bijzonder maakt is dat het boek niet moraliseert, aantoont hoe mensen in moeilijke omstandigheden toch nog hun eigen – soms betwistbare – morele code volgen, en hoe ze ondanks alle tegenslagen toch nog de kracht vinden om zich op te trekken aan de enkele talenten die ze hebben. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Een absolute aanrader!

Aan welk boek zit jij momenteel te knabbelen?

Peter

5 thoughts on “3x raak”

  1. Revolusi heb ik verleden jaar gelezen als voorbereiding voor onze reis naar Indonesië. Kon ik meteen uitpakken bij de locals met mijn kennis van de Indonesische geschiedenis.

  2. Bedankt voor de aanraders. Momenteel in Kuala Lumpur onderweg naar Indonesie……

  3. Munt van Richard Osinga kan ik je aanraden.
    Als je tegen herhaling kunt.
    Maar dat is juist het punt.
    Munt
    Punt

  4. De Vlaamse lezerskring in Washington heeft vorig jaar Revolusi gelezen en besproken. Mijn Amerikaanse boekenclub las onlangs Demon Copperhead. Ik denk ook met plezier terug aan beide boeken. We lezen nu The Covenant of Water van Abraham Verghese, ook een aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *