Taarab

Het begon al aan de poort. Mijn vrouw had duidelijk een paar straten verder op gelezen dat de toegangsprijs 15.000 Tanzaniaanse shillings per persoon bedraagt. En hier staat een man bij de ingang die koudweg 25.000 vraagt. Door al de trammelant die we maken komt er een tweede man bij, en die zegt dat we ons vergissen, het is 25.000 voor twee personen. Nou goed, maar we zijn wel met drie, hoe moet dat dan? Hij denkt even na en zegt dan : “de derde persoon is apart en die moet dus 15.000 betalen”. De logica ontgaat ons, maar we besluiten het uiteindelijk toch te doen, en krijgen een klein privé-concert voor ons beperkt gezelschap, want niemand anders daagt op tijdens de voorstelling.

‘s Avonds dineren we in een befaamd dakrestaurant van Stonetown. Lekker hoog in open lucht maar vooral delicieuze gerechten uit de Zanzibari keuken. De maître d’hôtel vraagt voor aanvang van de maaltijd kort het woord. Vanavond heeft hij een verrassing. We krijgen gratis een stukje cultuur. “Compliments of the house”. Taarab muziek uit Zanzibar. Tot onze verrassing verschijnen dezelfde muzikanten waar we ‘s middags nog 40.000 voor betaald hebben.

Je zal me laten weten wat je van Taarab vindt!

Taarab 1;Taarab 2
play-sharp-fill

Peter

7 thoughts on “Taarab”

  1. Best genietbaar. Wel de eerste keer dat ik een accordeon hoor in dit soort orkestje. Ik raad nog naar de ethnisch invloeden.
    Je moet het wel beluisteren met oordopjes om de volle klank te genieten. De acoustiek van de ruimte werkt uitstekend zonder geluidsversterking.

    Ondertussen heb ik ook Taarab opgezocht: “Taarab is a music genre popular in Tanzania and Kenya. It is influenced by the musical traditions of the African Great Lakes, North Africa, the Middle East, and the Indian subcontinent. Taarab rose to prominence in 1928 with the advent of the genre’s first star, Siti binti Saad.” Wikipedia
    De accordeon vervangt misschien het blaasbalg orgeltje dat Rajasthan orkestjes gebruiken maar het ritme is totaal anders.

  2. Mijn besluit, Peter: een betalen en een gratis – da’s toch nog niet zo slecht. En zo heb je d’r twee keer van kunnen genieten. 😉

    Ook nog een prettige Kerstmis en allerbeste wensen voor 2021 aan de familie.

  3. Zou ook op de Gentse Feesten kunnen (-:
    Vermoedelijk zullen de optredens grotendeels betalend worden? Hoeveel zouden we daar in Gent moeten voor neertellen?

  4. Wat een merkwaardige muziekstijl. Na het beluisteren van het eerste filmpje heb ik Taarab opgezocht en ik verwachtte dat het een link zou leggen met Portugal en de Portugezen die misschien op de oost-Afrikaanse kusten culturele sporen achtergelaten zouden kunnen hebben, zoals ze ook elders deden in de eeuwen van kolonisatie. Dus dat de muziek vanuit Mozambique overgewaaid zou zijn. Vooral het eerste filmpje demonstreert een westerse combinatie van akkoorden (toongroepen die thuishoren bij het do-re-mi-stelsel en duidelijk afwijkt van Afrikaanse, Arabische, Indiase en Chinese toonladders en klankcombinaties, Sorry ik weet de vakterm niet). Waarom dacht ik Portugees? Omdat de Portugezen in Sri Lanka ook dit soort muziekinvloeden hebben achtergelaten. In de form van ‘Baile’, een niet-Aziatische muziekstijl die lijkt op westerse muziek zoals die teruggevonden wordt in het Caribisch gebied en delen van Zuid-Amerika. Het is muziek met een dansritme waarbij je een beetje op het ene been hipt en dan op het andere been. Net als in filmpje 1.
    Maar goed, ik zat er dus he-le-maal naast.
    Blijft staan dat deze stijl erg afwijkt van wat ik denk dat traditioneel Afrikaanse/Arabische muziek is. Maar wat weet ik nou.
    Overigens denk ik wel te horen dat de accordeonist een paar keert behoorlijk vals speelt. Zeg me dat ik ongelijk heb, Astrid.

    PS: Voor de liefhebber Sri Lankaanse Baile-voorbeelden.

    httpv://www.youtube.com/watch?v=l5L1uum1cAs

    httpv://www.youtube.com/watch?v=-NwKl7RLbmM

  5. Hahaha Joel je hebt het goed gehoord. De accordeonist zit er af en toe naast. En de snaren van een van de qanun’s maakte ook rare geluiden. Al bij al vond ik het zeer aangename muziek.

  6. Peter, je bent dus uiteindelijk ’in de zak gezet’ voor 10.000 shilling (iets van een 5 euro), want je krijgt korting op de normale 15.000 omdat je met twee bent, dus 5.000 discount. De derde kan dus eingelijk binnen voor 10.000. Maar wat belangrijker is, deze muziek groep geeft jullie een prive concert voor shilling 40.000, iets van een 15 euro…daarmee kunnen ze dan wellicht een avondmaal eten en het transport, met materiaal, naar huis betalen. En je krijgt er een tweede gratis concert bovenop, en dan nog wel bij het rooftop restaurant,top op zichzelfal ! De muziek zelf, niet echt mijn genre, wat zagerig, maar de accordeon in traditionele Zanzibari muziek, is als een uurwerk dragen in een middeleeuwse film…

  7. Ik ben helemaal niet in het zak gezet. De ‘door man’ vroeg 75.000 voor 3. Volgens de affiche 45.000 voor 3. En ik heb uiteindelijk 40.000 betaald. Ik heb mezelf dus een profijt van 5000 gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *