Leopold II

Leopold IIWat doet een mens zoal in Coronatijden? Juist, ja, hij probeert iets anders. In navolging van mijn geliefde, heb ik me gewaagd aan het beluisteren van een roman. Niet actief lezen, maar wel passief luisteren naar een boek dat wordt voorgedragen door een vreemde stem. Niet echt mijn ding, want na enkele minuten dommel ik steeds weg, en dan raast de voorlezer maar door in mijn slapend oor. En wanneer ik dan terug wakker ben, moet ik op zoek naar de laatste passage die ik me meestal nauwelijks kan herinneren. Dat is dus een heel geklungel geworden met talrijke herbeluisterde stukjes waardoor ik besloten heb voortaan te passen voor dit soort langdurig uitgesponnen amusement.

Maar waar ik wel mijn aandacht kon bij houden was bij de podcast van Johan Op de Beeck over << Leopold II >>. Dit is een 10-delige serie met boeiende vertellingen over het leven van de vroegere koning van België en Congo-Vrijstaat. Op de Beeck stelt het eendimensionaal beeld bij – dat we met zijn allen hebben – van deze koning, zonder evenwel de vreselijke misdaden in de Congo, die in zijn naam zijn begaan, te vergoelijken. Maar deze koning was veel meer dan dat. Hij was ook een filou, een sluwe vos, een uitzonderlijk strateeg, een doordouwer en een hoerenloper. Hij was het allemaal, en dat maakt deze figuur net zo interessant, en oh zo problematisch.

Als je van de Belgische geschiedenis houdt, dan is dit een absolute aanrader.

Peter

2 thoughts on “Leopold II”

  1. Luisterboeken is ook niet echt mijn ding.

    Podcasts heb ikzelf recent ‘ontdekt’ toen radio teveel hetzelfde onderwerp begon te behandelen (corona dus).

    Ik heb de podcasts van Johan Op de Beeck over Napoleon beluisterd https://klara.be/de-zonnekoning-0 . Ook die serie geeft je een goed beeld op het persoonlijk leven van Napoleon, en een indruk van de leefomstandigheden in die tijd (aan een keizerlijk hof).

    Voor de geïnteresseerden hier enkele andere podcasts, uit Nederland:
    – De brand in het landhuis: een intrigerend verhaal – https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis
    – Radio Bergeijk: absurd, je moet ervan houden – vpro.nl/radiobergeijk

  2. Peter,

    Zojuist de eerste aflevering beluisterd van deze zeer interessante podcast. Ik moet natuurlijk nog aan de conferentie van Berlijn geraken. Maar ik vraag me af wat een moderne diplomaat vindt van Leopold’s strategie om Congo af te snoepen van de Grooten ? Geniaal of ontoelaatbaar? Of diplomatisch beide? Alvast bedankt voor de tip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *