Covid-19? Spice it up the Tanzanian way!

Ik ben al een tijdje afgehaakt. Het Belgisch journaal is gortdroog geworden. En altijd maar die viroloog Steven Van Gucht die voor de camera wordt gesleept met één van zijn onderkoelde analyses. Slaapt die man in de VRT-studios misschien?

Geef mij maar Tanzania. Hier heb je tenminste een president die Covid-19 middels gebed verdrijft, want er is geen plaats voor het virus in een christelijk lijf. Of een Minister van Buitenlandse Zaken die een lokaal gebrouwen magisch drankje aanprijst aan het voltallige diplomatieke corps. Asterix zou in Tanzania zowaar nog competitie ondervinden. Of nog beter, een minister van Gezondheid die gezeten achter een tafel met ajuinen, knoflook en enkele inlandse kruiden illustreert hoe men zich moet wapenen tegen longaandoeningen. Let wel: longaandoeningen, want Covid-19 is reeds weggebeden en wordt best alleen nog maar gefluisterd. Covid-19 is de Voldemort van Dar Es Salaam.

Maar deze week kregen we de overtreffende trap geserveerd. Langzaam aan zetten de autoriteiten de bocht in en erkennen ze het bestaan van een tweede golf op Tanzaniaanse bodem. Maar het gebeurt wel schoorvoetend. En om aan te tonen dat het allemaal niet zo erg is, werd een zichtbaar verzwakte Minister van Financiën prompt voor de camera gehaald om het gerucht te ontkrachten dat hij ernstig door Covid-19 was aangetast. Alleen verloor de persconferentie aan kracht toen de Minister in het midden van zijn betoog begon te hoesten en proesten en duidelijk zijn ademhaling niet meer onder controle kreeg. Een lokale journaliste verwoordde het treffend: “we are living in the hellish version of Alice in Wonderland”.

De groeten uit stripland Tanzania,

Peter

P.S. Voor de Swahili-kenners, volgt hieronder het persmoment met de minister van Financiën (kijken vanaf 14:50).

video
play-sharp-fill

5 thoughts on “Covid-19? Spice it up the Tanzanian way!”

  1. Grappig wel. Wij moeten het doen met zure gezichten à la Frank Vandenbroecke en slechte verhalenvertellers zoals Van Ranst en Van Gucht

  2. Er is in ieder geval een wilde varieteit aan kluchten, dat is fijn! Terwijl ik met verbijstering kijk naar de strandstoelen in Israel met daarop de tekst: gereserveerd voor gevaccineerden (met voor de duidelijkheid een afbeelding van een grote spuit ernaast), kijken jullie naar de druide met de ketel toverdrank!
    In Suriname is de eerste schenking vaccins binnen, via Barbados als ik het goed heb gevolgd. Onze First Lady besloot het goede voorbeeld te geven en zich te laten vaccineren. Alleen sprak ze haar mond voorbij toen ze zei dat zij het doet omdat de President het niet doet: want die heeft al corona gehad dus die hoeft niet meer want die heeft al antistoffen. Ik ben benieuwd welke draai de media daar weer aan zullen geven. Het blijft spannend. Blijven jullie goed op jezelf lettten hoor!

  3. Journaals zijn altijd gortdroog want informatief.. hier op het journaal meestal eerste bericht over de president, alhoewel het een stuk beter is dan toen Jammen aan de macht was, toen was het ganse journaal over hem… stel je voor dat het Journaal alleen maar over De Croo Junior zou gaan…
    Maar beter een onderkoelde analyse dan geen en ik neem het even op voor Steven, tis tenslotte een collega dierenarts, en een top wetenschapper. Geef mij dan toch maar Steven en niet Frank VDB steevast in de zevende dag, die zijn lach niet kan inhouden als hij een grapje á la eerste studiejaar maakt… ik kan bij die man alleen maar denken aan brandende miljoenen. Maggie, kom terug !!!
    De situatie in Tanzania, inderdaad, blijft ‘domheid heeft een taai leven’. Hoe is het trouwens met jullie president? Waar eindigt dit, je wenst het niemand maar stel dat jullie president sterft aan Covid-19 (wat er volgens hem niet is), zouden er dan een paar wakker worden?
    Hier is de President onder grote belangstelling als eerste gevaccineerd… nu de rest nog, en dan heb ik het niet over mezelf, want niet meer gedomicilieerd in België, en (nog) geen Gambiaanse nationaliteit. Meer tussen wal en schip kan bijna niet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *