Detectives 2022

Ik was het bijna vergeten, maar ik heb recent ook nog eens drie detectives gelezen. De eerste is mijn absolute favoriet, de tweede om te vergeten en de derde leuk om lezen omwille van de couleur locale uit Ghana.

Vaseem Khan - The Dying DayVaseem Khan – The Dying Day

Het eerste boek uit de Malabar serie was me zo goed bevallen dat ik met veel verwachting begonnen ben aan de tweede creatie van Vaseem Khan. En de “The Dying Day” stelt op geen enkel vlak teleur.

Wederom volgen we de vrouwelijke inspecteur Persis Wada, in het India van vlak na de partitie, op haar zoektocht naar een verdwenen kopie van de “Goddelijke komedie” van de Florentijnse dichter Dante Alighieri.

Nog meer dan het raadsel zijn het de karakters die mij aantrekken in deze detective van Vaseem Khan. Persis Wada is een vrouw, die zich staande moet houden tegen de vooroordelen binnen de Indische samenleving, maar daardoor zo’n muur rond zichzelf bouwt, dat elk romantisch element, hoewel ze daar innerlijk wel naar verlangt, toch bij voorbaat uitgesloten wordt. Een complex karakter dus. Bovendien lopen er heel wat nevenfiguren rond die elk op hun manier omgaan met het einde van de koloniale periode.

Wat mij betreft, een  absolute aanrader, en ik kijk nu al uit naar de derde uit deze serie die in 2022 zou verschijnen.

Richard Osman - The Thursday Murder ClubRichard Osman – The Thursday Murder Club

Ik heb me laten verleiden. Ergens zag ik een lijstje met de beste recente “cosy detectives”. En zo kwam ik bij de “Thursday Murder Club” terecht, en begreep ik al lezende dat “cosy” wellicht voor simplistisch staat. 

De “Thursday Murder Club” zijn een stel bejaarden die elke donderdag samenkomen om zogenaamde “cold cases” op te lossen. Maar plots krijgen ze te maken met een echte moord. En het stel besluit zich op die zaak te werpen en de moord op te lossen.

Het hele verhaal voelt nogal gekunsteld aan. Zo betwijfel ik dat er agenten bestaan die details uit het onderzoek zouden delen met een stel bejaarden, hoe kranig die ook mogen zijn. En de slimste onder de oudjes heeft wel heel veel toevallige contacten die hen op weg kunnen helpen naar de oplossing van deze matige whodunit.

Een niemendalletje om te vergeten!

Kwei Quartey - The Missing AmericanKwei Quartey – The Missing American

Gordon Tilson is een eenzame Amerikaanse weduwnaar, die troost heeft gevonden in een online steungroep. Hij raakt bevriend met een jonge Ghanese weduwe. Wanneer haar zus een auto-ongeluk krijgt, stuurt hij haar duizenden dollars om de ziekenhuisrekening te betalen – tot afgrijzen van zijn zoon, Derek.

Gordon Tilson reist vervolgens af naar Ghana maar komt alras tot de ontdekking dat de weduwe niet bestaat en dat hij het slachtoffer is van een internet scam. Hij start zelf een onderzoek maar verdwijnt uiteindelijk van de radar.

Nu reist de zoon op zijn beurt af naar Ghana gealarmeerd door de verdwijning van zijn vader. Gefrustreerd door het gebrek aan interesse van de lokale politie, wendt Derek zich tot Emma Djan, het nieuwste lid van een privédetectivebureau. De zaak van de vermiste Amerikaanse man zal zowel Emma als Derek meeslepen in een wereld van sakawa-zwendel en corruptie.

Er komen heel veel verhaallijnen samen in deze detective, die de geloofwaardigheid enigszins aantasten, maar het geeft wel een goed beeld van hoe de elites, de onderwereld en de fetisj priesters in Ghana met elkaar verstrengeld zijn in hun zucht naar makkelijk geldgewin.

Ik heb dit boek graag gelezen.

Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *