Suriname: fast forward to the past (2/3)

Het stratenplan van Paramaribo is grotendeels hetzelfde gebleven, maar toch is er iets wezenlijks veranderd. De namen van de voornaamste verkeersassen in de stad zijn nu allemaal gewijzigd. Ze dragen nu alle de namen van politici of van figuren die regelmatig in de media stonden. Zo spreekt met niet langer van de poëtische Rust en Vredestraat maar wel van de Fred Derby straat, vernoemd naar de voormalige vakbondsleider, en ook niet langer van de Gravenstraat maar wel van de Henk Arron straat, naar de voormalige politicus die Suriname de onafhankelijkheid inloodste. En zo gaat het lijstje verder: Jagernath Lachmon (voorheen de Coppenamestraat), Johan Adolf Pengel (voorheen de Wanicastraat) en Anton De Kom (voorheen de Pontewerfstraat) hebben nu elk een straat naar hun naam vernoemd. En waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar.

Hoewel ik die naamswijzigingen eerder vermakelijk vind, heb ik meer moeite met de stadsontwikkeling van de afgelopen 20 jaren. Die vind ik eerder problematisch. Sommige woonwijken zijn helemaal van aanzicht veranderd, hoewel “vermassacreerd” een meer gepaste term is. Bestaat er een stedenbouwkundige dienst in Suriname? Indien affirmatief, dan gaat het mijn petje te boven hoe de ambtenaren van die dienst ooit de goedkeuring hebben verleend aan de inplanting van megagrote (afschuwelijke) buildings in de woonwijken van Ma Retraite, Tourtonne en Rainville. Indien zoiets niet bestaat, dan wordt het dringend tijd dat zo’n dienst opgericht wordt met een gepast wettelijk kader als instrumentarium. In beide gevallen is er werk aan de winkel!

Ma Retraite 1Ma Retraite 1

Peter

One thought on “Suriname: fast forward to the past (2/3)”

  1. Lelijke buildings niet enkel daar hoor. Rij maar eens door Melle en Merelbeke. Is ook een lelijke kakafonie geworden van nog oudere huizen en villa’s met daartussen blokken in alle mogelijke vormen en kleuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *