Borneo – Kuching

Borneo kennen we allemaal van de prachtige natuurfilms, maar wist je dat dit eiland verdeeld wordt tussen drie staten: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wij hebben Kuching en omstreken bezocht, en dat bevindt zich in Sarawak, wat een deelstaat is van Maleisië.

Elke deelstaat van Maleisië, en er zijn er 9 op het schiereiland en 2 op Borneo, heeft zijn eigen regering en parlement. Het parlement van deelstaat Sarawak bevindt zich in de hoofstad Kuching en het ziet er zondermeer prachtig uit, deels door de speciale wisselende verlichting bij valavond.

Nog een ander bestuurlijk weetje is dat Kuching twee burgemeesters heeft: een voor de Chinese gemeenschap en een voor de Malays. Dat schijnt mogelijk te zijn omdat deze twee etnische gemeenschappen overwegend in gescheiden delen van de stad wonen. Overigens worden burgemeesters in Maleisië niet verkozen maar aangeduid. En dat heeft dan weer een andere historische reden.

Sarawak en omstreken is ons bijzonder goed meegevallen. De foto’s hieronder getuigen daarvan. Hier komen we nog terug, en volgende keer neem ik mijn reflexcamera met zoomlens mee, zodat ik de Orang Oetans nog beter kan vastleggen.

Sarawak ParliamentSarawak ParliamentSarawak ParliamentEnjoying Astrid's karaokeIndia Mosque KuchingDarul Hana BridgeOrang OetanOrang OetanNepenthes mirabilis (Pithcher plant) Borneo Cultures MuseumDemonstrating forgotten hunting skillsDrying rice in a longhousePeace and harmonyHalong Bay of Borneo?Enjoying the rivercruiseSearching for the proboscis monkeyMajestical forestFisherman villageBorneo crocodileOn the lookout for dolphins

Peter

4 thoughts on “Borneo – Kuching”

  1. Ook wij houden er de beste herinneringen aan over van ons bezoek in 2011.
    Rik & Mieke

  2. En nog een weetje over Borneo!
    Daar leeft ook de “proboscis monkey”. Door de inlanders van het toenmalige Nederlands-Indië werd die echter “Dutch monkey” genoemd. Goed gezien van die mensen!
    André.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *