pOLITICI

Is het alsof
of is’t voor ’t echt
dat de gedachten
zijn verknecht
geplooid tot wat
verdeeld en niet
tot wat vereend

Is het alsof
of is’t voor ’t echt
zeeën van ideeën
brekend in ‘t gevecht
nodeloos beslecht
ontbeend en van
zichzelf vervreemd

Is het alsof
of is’t voor ’t echt
onverlichte inzichten
gehaaid tot haat
gezaaid, menig
debat versteend
van elke zin gespeend

Peter

5 thoughts on “pOLITICI”

  1. politici met een kleine p.
    Peter met een grote P.
    Is het alsof gaat zeer diep…
    Dank je Peter.

  2. Het is bon ton om politici te bashen, al dan niet aan de hand van poëzie, literatuur, theater, spotprenten en noem maar op.
    De rebel in mij verzet zich tegen deze onrechtvaardigheid. Want op de keper beschouwd hebben wij onze politici gekozen. De smet die wij hen toedichten hebben we aan onszelf te danken. We dienen onszelf als kiezer kritisch op de rooster te leggen.
    Daarom stel ik voor om je mooi gedicht een andere titel te geven: kIEZER

  3. @Thor. Gedichten zijn natuurlijk niet vrij van interpretatie. Overigens is het niet omdat er politici met een kleine “p” bestaan dat er geen met een grote “P” zouden zijn.

    Heel concreet had ik een Maleisisch politicus voor ogen. Hij staat hier aan het hoofd van een groene golf (de kleur van zijn partij) die een extreem ethnisch-islamitisch discours hanteert (op maat van de Malay). De andere bevolkingsgroepen, in hoofdzaak van Chinese en Indische origine, worden voortdurend weggezet als baarlijke duivels. Als het even kan wordt voor deze politicus Maleisië een islamitische staat met Sharia wetgeving voor iedereen, en dit staat uiteraard haaks op de seculiere staat die Maleisië bij de onafhankelijkheid voor ogen had. Zo’n persoon, en zo’n politici, wil ik niet vrijpleiten. En het antwoord aan de kiezers over laten is m.i. te simpel, want die worden in vele gevallen van jongs af aan geïndoctrineerd via de vele madrassa’s.

    En, tot slot, het gedicht is natuurlijk een generalisatie van een dergelijk fenomeen, maar als je goed rondkijkt met een zekere universele waarde en die, voor alle duidelijkheid, niet beperkt is tot de Islamitische wereld.

  4. Kiezers en politici …
    … het zijn allemaal mensen.
    Het is hartverwarmend als je verbondenheid kan vaststellen.
    Vorige week bij voorbeeld, met gelijkgezinden van GroenPlus, maar ook met de familie op een begrafenis en vooral zondag op het feest voor de bijna-69-jarigen Jan, Dirk, Claude en Rudy. De bassist van het muziekgroepje zei dat ze beter speelden dan anders omdat er zoveel vriendschap uitging van de aanwezigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *