Navajo chant

Monument ValleyHerinner je je nog die westerns van John Ford met John Wayne in de hoofdrol?  Een gedeelte van die films werd steevast opgenomen in “Monument Valley”: die kale vallei bezaaid met vreemde rotsformaties op de grens van Utah en Arizona. Het  heeft mij, en waarschijnlijk ook miljoenen anderen, een onuitwisbaar beeld van het Wilde Westen gegeven.

Thans behoort “Monument Valley” de Navajo’s toe. Zij moeten vast hard lachen wanneer in die oude Ford films de indruk wordt gewekt dat een dagenlange trektocht in werkelijkheid niet meer dan wat gehos rond steeds dezelfde rots is. Of wanneer een overmacht aan Apaches (zolang het maar geen Navajo’s zijn)  zich als gemakkelijke schietschijven laten uitdunnen door een kleine groep cowboys. En het meeste grappig zijn misschien nog wel die typische drietandscactussen die handig in het decor werden geplaatst maar in “Monument Valley” eigenlijk niet voorkomen.

Hoe hebben we ons toch zo laten bedotten?

Peter

[jwplayer config=”myplayer” file=”https://www.intussen.info/wordpress/video/Navajo-3.mp4″ image=”https://www.intussen.info/wordpress/fotos/Navajo-3.jpg” width=”406″ height=”744″]

video
play-sharp-fill

3 thoughts on “Navajo chant”

  1. Peter,

    Wij hebben ook onuitwisbare beelden en foto’s van de Navajo natuur en mensen. In het bijzonder waren wij tegast bij het Navajo gezin dat de Lower Antelope bezit en uitbaat. De patriarch is ook een rodeostierenfokker; ironisch, voor hedendaagse cowboys.

    Geert Van Brandt

  2. Haha Paul, die Navajo was ijscrème aan het eten voor zijn ontbijt als we hem tegenkwamen. Maar hij liet wel een onvergetelijke indruk na toen hij spontaan zijn traditionele fluit pakte en voor ons een wijsje begon te spelen. I will remember this all my life!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *