David Milne

Mocht je toevallig in Londen zijn, of plan je er naar toe te gaan, probeer dan zeker de tijdelijke tentoonstelling over de Canadese schilder David Milne (1882-1953) mee te pikken. De tentoonstelling loopt nog tot 7 mei 2018 in de “Dulwich Picture Gallery”.

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en volgt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar. In New York ontpopt David Milne zich tot een moderne schilder die elementen van Monet, Matisse en Cezanne vermengt tot een geheel eigen stijl. Op het einde van de eerste Wereldoorlog maakt hij deel uit van een Canadees regiment en wordt hij aangetrokken door de camaraderie onder de soldaten. Hij bezoekt als oorlogscorrespondent de slagvelden in België en Frankrijk. Hij omschrijft zichzelf niet als de laatste soldaat maar als de eerste toerist die de gruwel van de oorlog mag aanschouwen. Vervolgens keert hij terug naar Amerika, waar hij neigt tot afzondering. In blokhutten, verscholen in de noordoostelijke bossen van de VS en later boven Toronto in Canada, legt hij zich toe op de verdere perfectionering van zijn kunst. Hij is gefascineerd door weerspiegelingen in het water en hoe die vast te leggen op het doek. Naar het einde van zijn leven treedt hij meer en meer uit zijn isolement en zal hij erkenning krijgen voor zijn vakmanschap.

Van deze tentoonstelling heb ik genoten. Kent iemand deze kunstenaar?

The New York

David Milne - BillboardsDavid Milne - Pink BillboardDavid Milne - Red

World War I

David Milne - Bramshott Interior of the Wesleyan HutDavid Milne - Courcelette from the CemeteryDavid Milne - Wrecked Tanks outside Monchy-le-Preux

Aftermath

David Milne - Pink Reflections Bishops PondDavid Milne - Sparkle of GlassDavid Milne - Tent in Temagami

Peter

One thought on “David Milne”

  1. Mijn ega gaat naar London en zal blij zijn met deze “opportunity”

    ph

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *