Funny?

8 maart was vrouwendag. Tijd om een ode te brengen aan een vrouwelijke rockgroep die muziekgeschiedenis had kunnen schrijven. “Fanny” was een rockband uit de eerste helft van de jaren zeventig die gevormd werd rond June (14 april 1948) en Jean Millington (25 mei 1949). Beiden zijn geboren in Manila als de dochters van een Amerikaanse marineofficier en een Filipijnse socialite.

“Fanny” is de eerste vrouwelijke rockband die een platencontract heeft gekregen bij een bekend label. Als ik naar onderstaande video kijk en luister, kan ik alleen maar zeggen “wow”. Deze muziek is zoals de naam van de band laat vermoeden: stoer en krachtig. Het is een eenvoudige opname: kijk naar de monotone blauwe achtergrond, die je totaal vergeet omdat je weggezogen wordt in het spel van de dames.

Je kan je toch afvragen of de tijdsgeest, en het feit dat de kern van de band Fillipino’s waren, alsook de gehele band uit vrouwen bestond, wel genoeg kansen heeft gegeven aan deze rockband om internationaal door te breken.  

video
play-sharp-fill

Peter

4 thoughts on “Funny?”

  1. Tja, talent genoeg ! Nooit van gehoord. Maar als er zoveel jaren later nog steeds een glazen plafond is. Ik moet niet verder kijken dan mijn eigen job. Alles wat zich directeur noemt is mannelijk. En op de werkvloer is nog steeds 85% vrouw. Ik heb uiteraard geen idee wat er van de dames is geworden. ‘t is maar een bedenking.

  2. Niet te geloven dat zo’n groep onder de radar blijft. Just saying….
    Zelfs de video clip van zo’n goed nummer is niet afgewerkt. De dames zingen tegen een blauwe achtergrond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *