Oer-Hollandse boeken

Ik heb nu eens drie oer-Hollandse schrijvers na elkaar gelezen en het is me niet slecht bevallen. Integendeel! Ik bespreek ze in orde van verschijning. De laatst gepubliceerde staat onderin.

Tommy Wieringa - Joe SpeedbootJoe Speedboot” van Tommy Wieringa heeft me meer verrast dan aanvankelijk gedacht. Het is een soort “coming of age” verhaal van Fransje, een jongeman die – nadat bij onder het wiel van een  maishakselaar terecht kwam – permanent in een rolstoel belandde. Maar het is geen droevig verhaal, want Fransje is intelligent en trekt zich op aan de komst van Joe Speedboot. Dit is een leeftijdsgenoot met veel branie die Fransje mee op sleeptouw neemt in zijn avonturen. Meer nog, Joe Speedboot heeft ook plannen voor Fransje.

Joe Speedboot is een verhaal van vriendschap, liefde, rivaliteit, de eindeloze fantasie van de jongens en hun gedeelde bewondering voor het uit Zuid-Afrika naar hun dorp verhuisde meisje Picolien-Jane (PJ).

Peter Buwalda - Bonita AvenueBonita Avenue” van Peter Buwalda is een roman over de langzame ondergang van het hoofdpersonage Siem Sigerius. Op het eerste zicht krijg je het profiel van een geslaagde burger. Siem Sigerius is een bedreven judoka, jazz liefhebber, geniaal wiskundige, rector magnificus aan een universiteit in Twente, en die het uiteindelijk tot minister van onderwijs schopt.

Maar hij heeft een stiefdochter die ondanks haar kwaliteiten kiest voor het snelle geld van de internetpornohandel. En haar vriend, tevens judo-maatje van Siem Sigerius, helpt haar als fotograaf met haar seksplaatjes. De gespannen verhouding tussen hun drie komt tot uitbarsting tegen de achtergrond van de vuurwerkexplosie in Enschede in 2000.

Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa” van Ilja Leonard Pfeijfer vond ik een geweldig boek. Er staan fantastische zinnen in. Een voorbeeld : “Als ik Venetië en alles wat er was gebeurd daadwerkelijk wilde vergeten, moest ik mij alles zo precies mogelijk herinneren. Wie zich niet alles herinnert wat hij wil vergeten, loopt het risico dat hij bepaalde zaken vergeet te vergeten”. Geef toe: als je dit leest wil je toch alleen maar verder leven.

Grand Hotel Europa is een roman over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Van dit boek heb ik het meeste genoten.

Peter

8 thoughts on “Oer-Hollandse boeken”

  1. Oer Hollandse boeken van de bovenste plank.
    Zowel Tommy Wieringa als Ilja Pfeijffer is genieten met volle aandacht…

  2. Ik heb Joe Speedboot en Bonita Avenue met véél gulzigheid gelezen. Het ligt dus voor de hand dat Grand-Hotel Europa bovenaan op m’n verlanglijst komt te staan.

  3. Bester Peter,
    Ik heb alle drie die boeken gelezen, twee ervan in onze Vlaamse leesgroep
    hier in Washington.
    Ons volgend boek is de Bourgondiers van Bart Van Loo. Ongetwijfeld zal je
    dit ook interesseren.
    Mieke

  4. “Grand Hotel Europa” van Ilja Leonard Pfeijfer hebben we in Washington met de Pot & Boek Lezerskring gelezen en besproken. Inderdaad een taalkunstenaar. Het verhaal zelf biedt inzichten op de maatschappelijke en toeristische discussies in Europa.

  5. Van de drie boeken heb ik alleen “Bonita Avenue” van Peter Buwalda gelezen. Moeilijk te begrijpen waarom dit zoveel succes heeft. Goede plot en behoorlijk gestructureerd, dat wel. De man kan ook schrijven. Maar hij laat dat al te graag zien en vervalt gemakkelijk in exuberante taal. Die overmaat vind ik ook in de inhoud. Al te veel digressies die weinig aan de verhaallijn en de opbouw van de personages toevoegen. Soms, zoals de hoofdstukken die zich in Californië afspelen, zijn die ronduit saai. Tot slot, en grootste euvel, de psychologie van de karakters is gebrekkig uitgebouwd, ongeloofwaardig zelfs, ook van de hoofdpersoon Siem Sigerius.

    Ik hou van romans waarin ik diepte vind, waar ik later nog naar teruggrijp om iets te herlezen, en die mij spontaan weer voor de geest komen als ik ergens in mijn eentje aan het wandelen ben.

  6. Geen enkel van de 3 gelezen, maar Grand Hotel Europa staat wel op mijn lijstje. Moet ik dus maar eens aan beginnen. Ik zal ergens eens wat tijd moeten vrijmaken….

  7. Peter, ik sluit me aan bij de laatste comment, ook geen van de drie gelezen en daarboven, geen enkele titel zegt mij iets… excuses heb ik niet, ik moet het niet op tijd hebben steken, maar met een kleine van anderhalf is dat er ook niet, maar zou tijd kunnen maken. Ik ben nu eenmaal een cultuur-barbaar: het laatste boek dat ik las was Congo van David VR, (zeer van genoten, !) en dat ervoor was het Verdriet van Belgie en dat was tijdens een weekend in Nickerie, bij Johan en Annie en verder dan 1/4 ben ik niet geraakt. Touwens de laatste keer dat ik in de cinema was, was voor de eerste film van Harry Potter, verjaardags feestje van mijn dochter en ik ben in slaap gevallen… de film daarvoor was ET. Tja, ze bestaan dus….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *