Manza Bay

“Manza bay” ligt ten noorden van Dar es Salaam, zo’n twintig kilometer boven Tanga. Het is moeilijk te geloven dat ook deze baai het strijdtoneel was tussen de Duitsers en de Engelsen tijdens WO I.

Hier voer in 1915 een Duits cargoschip, de “Kronberg”, volgeladen met wapens en ammunitie, de baai binnen achternagezeten door een Britse kruiser, de “HMS Hyacinth”. Toen het cargoschip geraakt werd door een Brits projectiel, overdreven de Duitsers de schade door olie op dek te gooien en in brand te steken. De Britten, overtuigd dat het schip vol geraakt werd, lieten het verder met rust. De Duitsers brachten een groot deel van de lading aan land en konden alzo in Tanzania de strijd verder zetten tot 1918.

Manza Bay 

One thought on “Manza Bay”

  1. Peter, je zit daar zo alleen in Tanga… Laat ik maar iets aanvullen: in Tanga stond (misschien staat) het Insect and Trypanosomosis Institute (of zoiets, wil ervanaf zijn). Maar zij waren, samen met het IAEA in Vienna pioniers in de Sterile Male Insect Technique, die Zanzibar en het iets meer zuidelijk gelegen Mafia island TseTse vlieg-vrij (en dus trypanosomosis) maakten en dat dank zijn een Belg, Marc, die voor IAEA werkte (en nog steeds denk ik). Male Sterile TseTse vliegen werden met honderduizenden losgelaten (zoals water over de californische brandhaarden) over Zanzibar en Mafia Island. Vrouwelijke TseTse vliegen copuleren slechts een maal in hun leven, is deze copulatie steriel dan produceren ze geen larven, dus geen nieuwe vliegen. Ik mocht tertijd de resultaten gaan testen en idd geen trypanosomosis meer in de koeien…
    Een toeristische tip als afsluiter: Zanzibaar moet je doen, en vooral de Katholieke Kerk waar een bijzondere architecturele fout te bezichten is, maar zet ook en vooral Mafia Island op je lijst en ga dan langs in Pole Pole resort voor een unieke ervaring.. !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *