Kickstarting 2020

Zo, we zijn weer vertrokken voor een nieuw jaar vol met hopelijk interessante posts.

But first things first: mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Ik wens jullie een goede gezondheid toe, nog altijd het belangrijkste, vervolgens goede sociale relaties, en tot slot genoeg bestaansmiddelen voor een prettig bestaan op dit ondermaanse. Enigszins afwijkend van vorige nieuwjaarsgroeten, wens ik ons dit jaar ook wat minder polarisatie toe. Mogen we allen intellectueel sterk genoeg zijn om de ruk naar de extremen te weerstaan.

Peter

Site Statistics 2019

10 thoughts on “Kickstarting 2020”

  1. Ook van onze kant een mooi 2020 gewenst!
    We doen ons best, ieder op zijn manier, om op kleine schaal het extremisme en onrecht aan te pakken…

  2. Ook voor jullie een goede gezondheid en veel geluk in 2020. We kijken steeds uit naar uw blogs!

  3. hallo lieve mensen,

    Bedankt voor de wensen, ook voor jullie heel veel goeds hoor.
    Ik lees meeste blogs hier met veel interesse.
    Wie weet zie ik jullie nog eens terug dit jaar, mogelijk in April naar Zanzibar…
    Weet niet juist waar jullie resideren?

    Beste groetjes, Fried

  4. Merci pour les voeux que je réciproque de tout coeur et merci pour votre blog; intéressant ! Je suis en vacances chez Annick en Uganda : toujours heureuse en Afrique. Groetjes van ons hier.

  5. Beste Astrid & Peter,

    Van harte een allerbest 2020 toegewenst. Moge de blogs groeien en het ekstremisme verkleinen! 🙂
    Jullie blijven enorm populair, en ook nog eens een hartelijk dank voor jullie aangename kommunikatie. Die wordt heel erg geapprecieerd.

    Groeten,

    Martine

  6. Astrid en Peter, ook nog eens van uit West-Vlaanderen: “Met de wens van ‘t joar”. En wat die polarisatie betreft, heel juist! De kerk, en andere dergelijke gebedshuizen, altijd in het midden laten staan, nietwaar!
    Beste groeten van aan ‘t zeetje.

  7. Moge 2020 ook voor jullie een jaar van geluk en gezondheid betekenen.
    En inderdaad laat ons hopen dat de extremen geïnspireerd worden tot meer kleur en mededogen en dat wat er tussenin zit niet genoegzaam berust in vanzelfsprekendheid en eigenwaan.

  8. Peter, Astrid en familie en alle lezers van deze blog,
    Een goede gezondheid en veel vreugde in 2020, de rest daar moeten we zelf voor zorgen. En voor Peter in het bijzonder een vlekkeloos spellingsjaar!

    Wat me opviel in de wens : “voldoende bestaansmiddelen”, daar wil ik het even over hebben. Wellicht heeft iedere lezer van deze blog voldoende bestaansmiddelen, maar wat bedoelen we daarmee? Kan ik de schoolfees van mijn kinderen betalen, wat als ze ziek zijn, heb ik de ‘resilience’ om een tegenslag te verwerken, heb ik de nodige fondsen om die broer die plots gestorven is op 200 km van mijn woonplaats de laatste eer te brengen etc… Voldoende bestaansmiddelen is relatief. Onze meid, die ik al ken sinds mijn oudste dochter geboren is, nu zowat 25 jaar geleden, verdient GMD 5000 per maand, dat is net geen 100 euro of ruwweg drie euro per dag (we kennen allemaal de armoede grens), daarvoor werkt ze elke weekdag van 10 tot 5, dit is poetsen, strijken, voor Lyona zorgen na day care, etc.. en ze tuiniert. Niet dat we geen tuinman hebben, die hebben we, elke weekdag, en hij wordt ook betaald, maar dat is meer een sociaal-salaris dan een werk-salaris. Tuinieren is haar bijverdienste, de lap grond die rond ons huis ligt, toch ook 25 op 25 mag ze volledig gebruiken voor groententeelt. Mijn bijdrage beperkt zich tot de zondag de groenten water geven. Met de groenten zorgt ze voor een extra inkomen en wij hebben, wanneer nodig, frisse salade en rode, zon gerijpte tomaten en ook volop ajuin en sweet pepper. Ons meid heeft een goed leven, ze heeft geen kinderen (dat op zich is een ander verhaal) en ze geniet aanzien, want ze werkt bij een Toubab. Naar haar leefwereld heeft ze voldoende bestaansmiddelen voor een prettig bestaan op dit ondermaanse. Ik giet het equivalent van haar salaris maandelijks in mijn tank om te zorgen voor voldoende klimaat opwarming. Voldoende bestaansmiddelen is relatief. Het hangt af van waar je geboren bent. Migratie zal blijven bestaan. En kan ik het hen kwalijk nemen, ook nadat ze binnenzaten in mijn huis in Oostende ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *