Jane Goodall herself

Jane GoodallDat is toch onwaarschijnlijk. Ik zit hier naast een dame die een groot deel van haar leven heeft doorgebracht bij de chimps van Gombepark in Tanzania, en nu zit ze hier onmiddellijk links van mij aan tafel, ik zal niet zeggen naast een nog grotere aap, want dat zal wel een of andere flauwe plezante van deze blog doen, maar wel naast iemand die vol bewondering is voor de kranigheid waarmee ze op 85-jarige leeftijd nog spreekt over klimaatverandering en de kleine dingen die we zelf kunnen doen opdat het tempo waarmee de verandering zich doorzet enigszins wordt afgeremd.

En ze is ook nog bij de pinken voor de gevoeligheden van de Tanzaniaanse elite. Geboortebeperking is voor de lokale politici alhier een bijzonder moeilijk thema. Daarom heeft ze een ander woord bedacht om dit onderwerp aan te snijden: “voluntary population optimization.” Wie kan daar nu tegen zijn? Het is vrijwillig, het betreft de bevolking, en er wordt gestreefd naar een optimale toestand.

Mooie dame!

Peter

12 thoughts on “Jane Goodall herself”

  1. Jaloers! Jane Goodall staat (ondanks dat ze een Britse is) in mijn top tien van meest bewonderde personen aller tijden.

  2. Jane Goodall is enorm populair tegenwoordig. National Geographic Headquarters in Washington heeft een tentoonstelling over haar die ik net heb gezien. Wat een eer om met haar aan tafel te mogen zitten!

  3. “Voluntary population optimization” is a great idea. There is a need for it. Thanks to Jane Goodall to bring this on the agenda.

  4. Peter, respect, voor Jane uiteraard, maar ook dat je deze grote dame hebt mogen ontmoeten. Je schreef er onlangs nog over. Maar je bent wel wat streng voor jezelf, je bent dan wel een stuk imposanter dan Jane, maar ‘aap’ had ik nu niet direct gebruikt. Een binnenkomer had kunnen zijn: ‘Me Tarzan, you…’. En ja Voluntary Population Optimization. Absoluut nodig, wil Afrika zijn kinderen kunnen blijven voeden. Maar een dalend geboorte cijfer is recht evenredig met een stijgende levenskwaliteit. Tot dan zijn kinderen een soort van pensioen sparen. Zo ook voor mijn schoonvader.

  5. Oh, heb haar ook ooit ontmoet begin jaren 80 in het chimp reservaat aan het Tanganika meer! We mochten mee met haar op observatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *