Tegen dwaasheid bestaat geen medicijn

MasakiIn deze tijden van liefde en dood maak ik een dagelijkse ommetje in de buurt. Wandelen houdt het hoofd gezond en laat de gedachten stromen. Soms word ik op mijn tochten vergezeld door mijn goede vriend, de ambassadeur van Palestina. Hij deelde met mij laatst een Arabisch gezegde dat in mijn hoofd is blijven hangen. Het gaat als volgt: “Voor elke ziekte is er een medicijn, maar zoeken naar het medicijn tegen dwaasheid zal je ziek maken.”

En dan moet ik denken aan al de ophef hier in de regio rond het anti-covid19-medicijn uit Madagaskar: een tonisch drankje op basis van extracten uit de Artemisia plant. President Andry Rajoelina propageert het als een wondermiddel en vele Afrikaanse leiders lijken er geloof aan te hechten. Problematisch is echter dat de effectiviteit ervan niet wetenschappelijk is aangetoond. Bovendien zou veelvuldige inname, volgens gezondheidsexperts, weleens slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Maar het allerbelangrijkste is de vrees dat het tot resistentie tegen artemisinine kan leiden. Dit is een in 1972 in China ontdekte stof die werkt als geneesmiddel tegen malaria. En die stof wordt uit dezelfde plant gewonnen als het wonderdrankje. Om de werking van het anti-malaria middel te beschermen voegt men er allerlei ingewikkelde chemische verbindingen aan toe. Maar dat doet men nu niet met het in Madagaskar gehypte drankje. Het gevolg laat zich raden.

Kennen wij geen Nederlands spreekwoord dat ook van toepassing is op het bovenstaande? 

Peter

12 thoughts on “Tegen dwaasheid bestaat geen medicijn”

  1. Jawel, domheid heeft een taai leven.
    Magisch drankje hier ook een hype… maar onze vorige president (van Gambia) was nog erger, die had een cure tegen malaria en aids, een zelfgebrouwd drankje op basis van banaan en cola, en ‘het geheime’ medicijn. Het hielp uiteraard niet echt, je kreeg er blijkbaar alleen spuitende diarhee van.

  2. Eigenlijk vreselijk ! Zo met mensenlevens spelen.
    Mijn vader, een eenvoudig man met een hart en gezond verstand zou gezegd hebben: ze moesten ze in de bak steken.
    In de US loopt er ook zo’n exemplaar rond. Économie en geld boven de mens en kwakzalverij voor de mens.

  3. Het lijkt wel een hype dat elke president z’n eigen wondermiddeltjes promoot. Jouw verhaal vind ik ietwat mager in vergelijking met dat van die president die de inname van bleekwater promoot. Dwaasheid kent geen grenzen.

  4. @Thor. Het oogt misschien minder spectaculair, maar de impact is potentieel veel erger. Bleekwater doodt waarschijnlijk de dwaas die het injecteert, maar dit ontneemt de wereld misschien een van de weinig werkzame middelen tegen hersenmalaria … en kan dus potentieel veel mensen doden.

  5. Is algemeen onderwijs, versta onder andere het aanzetten tot autonoom nadenken, dan geen medicijn tegen veralgemeende dwaasheid ?

  6. Mooi gezegde! Ik ken de versie die Marnix hier neerpent. En ik heb ook behoefte aan een wandelingske. Het werken met katoenen maskers met daarin nog een prop keukenrol 🙄maakt me al maanden mottig. Ik begrijp de mensen die gisteren hun rug naar de premier draaiden. De effectiviteit van een malariamiddel ondergraven is een recept voor nog eens veel doden, erg dat/als er geen duidelijke signalen komen van gezagsdragers.

  7. O Artemisia… zowat de meest vergeten vrouwelijke kunstenaar uit de Europese Barok! Haar majestueuze werk was en blijft een medicijn tegen lelijkheid en dwaasheid… Ik kende echter het bestaan van de gelijknamige plant niet, en nu lees ik zelfs dat uit een bepaalde variant zelfs absynth wordt vervaardigd! Take care, Peter and Astrid xxx

  8. Kijk maar of hier wat tegeltjeswijsheid tussen zit.

    • Waar domheid welig groeit, geldt wijsheid als onkruid.
    • Twee dingen zijn oneindig: het heelal en menselijke domheid; over het heelal ben ik niet zeker. (Albert Einstein)
    • Sommige geneesmiddelen zijn erger dan de kwaal zelve. (Seneca)
    • Hij, die niets kan bedenken, is niet zó dom als hij, die een domheid, door een ander bedacht, prijst. (Marcus Tullius Cicero)
    • Domheid is besmettelijk, vooral onder dwazen. (Louis-Philippe de Ségur, Frans dichter, diplomaat en historicus)

  9. Jammer dat domheid zo ‘besmettelijk’ is…
    Kris haalt één van Groucho Marx aan ‘I don’t care to belong to any club that will accept me as a member’
    Peter, hoe komt het dat jouw berichten tegenwoordig altijd bij mijn spam terechtkomen? Onze té goede beveiliging?

  10. @Pascale. Kan je niet met de linker muis knop op de mail drukken en zeggen dat dit geen spam is. Of eventueel op een andere manier hetzelfde realiseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *