People have the power

Begrijp me niet verkeerd, kippenvel krijg ik ervan, van Patti Smith haar lied “Power to the People” te zien zingen samen met Choir! Choir! Choir!, een open koorgezelschap uit Toronto. Ronduit fantastisch!

Maar waar ik meer moeite mee heb, is de centrale zin: “Power to the People”, want sinds het in de Verenigde Staten bijna misliep, ben ik nog meer dan vroeger beducht voor wat het volk eigenlijk wil. En als ik zie hoe in deze regio, waar ik thans woon, het volk gelaten reageert op misbruik van staatsmacht om toch maar de controle over zij in wiens naam zij spreken te behouden, dan stemt dit mij eerder pessimistisch dan optimistisch over wat een volk met zijn kracht vermag.

Toch ben ik geen misantroop, en blijf ik samen met Patti Smith, vanuit een soort ingekerfd tienerverlangen, geloven in:

… The power to dream, to rule
To wrestle the earth from fools
It’s decreed the people rule …

video
play-sharp-fill

Peter

7 thoughts on “People have the power”

  1. Wie is “het volk”, Peter? Ik blijf optimistisch en geloof erin dat, zoals Brechman schrijft, de meeste mensen deugen. Probleem is dat zij die niet deugen vaak harder roepen, maar uiteindelijk komt het ooit wel goed. En bedankt voor Patti Smith!

  2. Mensen hebben het soms voor dictators, zowel linkse als rechtse. Maar uiteraard zijn meningen verdeeld. Ik geloof er niet meer in dat je mensen op eenzelfde consensus lijn kan krijgen over “grote onderwerpen”.
    Belgie is ook aan het verglijden tot een soort dictatuur, machtsdeling onder families en vrienden.
    Covid beleid is hiervan een voorbode vrees ik.

  3. Toch wel een heel sterke performance van Patti en het koor, Peter. Bedankt!

    En wat België betreft, ben ik er vrij gerust in. Onze huidige politici hebben echt geen dictatoriale neigingen, ze balanceren moeilijk tussen wat de verschillende belangengroepen uit het volk willen (wat uiteraard zeer tegenstrijdige verlangens zijn want er bestaat uiteraard niet zoiets als een volkswil) en wat de virologen met het belang van de meest kwetsbaren voor ogen, vragen wat nodig is om de pandemie te stoppen.

    En wat het lied betreft, is the power to wrestle the earth from fools de allerbelangrijkste.

    TOP Peter!

  4. Een waarachtige koorzang waar ik kippenvel van krijg en een traan voor verpink. Zo vreugdig krachtig ernstig. Musicaal rechtuit. Instrumentaal ongedokterd. Effectloos gedraaid. Mensenstemmen samen afgestemd om te stemmen.
    Ik laat dit keer politieke bepeinzingen en beslommeringen in de kast. Deze koorzang is te gaaf om aan te tornen. Dank u, Patti Smith … schitterend. En dank u Peter om dit te delen.

  5. Ik deel je terughoudendheid inzake ‘Power to the people’. Er zijn genoeg voorbeelden waar het verkeerd is gelopen door ‘volksinmenging’.

  6. Mooi stukje muziek. Ik kan ervan genieten. Ik heb vorig jaar ook een paar uren geboeid geluisterd naar Bregman. Voorts heb ik er niet teveel vertrouwen in. We zijn een soort met veel mankementen. Is power ook niet steeds in handen van people…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *