Lake Manyara

With TANAPA officer Joseph KajembeWe zijn soms makkelijk in het afkatten van een ander land. En ja, Tanzania heeft het naar mijn mening de afgelopen jaren politiek niet zo best gedaan, maar we vergeten wel eens dat het op een aantal andere vlakken bovengemiddeld goed doet. Hoeveel landen zijn er die 15% van hun grondgebied omgezet hebben in natuurparken? Tanzania telt maar liefst 140.000 vierkante kilometer beschermde natuur, te verdelen over 22 parken. Dat is ruimschoots viermaal de oppervlakte van België. Ongelooflijk, niet?

Bovendien heeft elk natuurpark wel iets speciaals. In een vorige post berichtte ik over de gierparelhoen in Mkomazi National Park. Vandaag verkassen we naar het natuurpark van Lake Manyara. En dat park is fier op zijn grote aantallen “tree climing lions”. Die beesten rusten enigszins onelegant en ongemakkelijk uit op de grillige takken van de vele acacia’s in het park. Een bijzonder zicht!

PeterAstridBlue monkeyTree climbing lionTree climbing lionZebraButterflies on elephant poopBaboonWaterbuckDikdikGiraffeAstrid

Peter

6 thoughts on “Lake Manyara”

  1. Heel mooie streek, Peter. Nogmaals bedankt om die prachtige natuur met ons te delen.

    Groeten,
    Martine

  2. Prachtig! Dat park ken ik wel: voor het eerst bezocht in 1992. Ik herinner me vooral de grote kudde nijlpaarden in het meer.

  3. Merci pour ces belles photos qui me rappellent tant de bons souvenirs !! c’était en Uganda, mais les parcs y sont aussi tellement merveilleux.
    Bien des amitiés à vous deux.

  4. Peter, das allemaal heel mooi, maar we mogen geen appelen met peren vergelijken. Het is indrukwekkend te stellen dat de oppervlakte ‘beschermde natuur’ in Tanzania, vier keer de oppervlakte van België is. Dat is correct, maar wat opzoekwerk leert dat in België 13 % van de oppervlakte ‘natuur gebied’ is. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat deze gebieden ook allemaal ‘beschermd’ zijn, wat wellicht ook zo is. Voor Tanzania is de 140.000 Km2 ‘beschermde natuur’ ongeveer 15 % van hun grondgebied, nog steeds vergelijkbaar met België. Het Europees gemiddelde ligt op 42 %. Uiteraard heeft Tanzania nog heel veel natuur ook, al dan niet beschermd, en zijn natuur en fauna en flora blijft indrukwekkend daar bestaat geen twijfel over !

    Als we naar Gambia kijken : 11.295 km2 groot. Van die oppervlakte is ruimschoots de helft ‘natuur’ (savanne, bos, mangrove). Maar de oppervlakte bos alleen al is op, pakweg 35 jaar, gehalveerd . Tol van een hoge bevolkingsdichtheid, en dat helpt het natuur behoud uiteraard ook niet. Toen ik hier in 1991 landde en over de jaren vrij veel tussen Banjul en Dakar pendelde, heb ik de natuur onderweg zienderogen zien veranderen. Waar je vroeger, letterlijk, door het bos reed, daar is nu nog schrale grond over, waar de winderosie vrij spel heeft en hier en daar nog wat indrukwekkende Baobabs staan, die toch niet goed genoeg zijn voor brandhout. Een oprukkende Sahara is hier tastbaar en zichtbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *