The Ugly Five

Elke safari trip is weer iets anders en ik heb weer een tweetal zaken bijgeleerd. Ten eerste: gidsen in Tanzania hebben een codetaal voor de wilde dieren in het park, zodat toeristen met zelf een klein beetje kennis van het Swahili, een conversatie niet kunnen volgen wanneer twee gidsen elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen over waar de beesten al dan niet zitten. Zo spreken ze niet van Tembo (olifanten) maar wel van Sikia (oren), en niet van Twiga (giraffen) maar wel van Shingo (nek). En oh ja, de leeuw wordt niet Simba in hun codetaal maar wel Sharubu (moustache). De sloebers!

Een tweede weetje dat ik heb opgepikt is dat er naast de ‘Big Five’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) ook zoiets bestaat als de ‘Ugly Five’. Dat zijn dan de kropooievaar, de aasgier, de hyena, de wildebeest en het wrattenzwijn. En heel soms kan je een zesde zien, maar dan moet je wel een spiegeltje meenemen.

Kende jij die twee zaken?

Hyena
Wildebeest / GnoeWarthogMarabou StorkVulpture

Peter

4 thoughts on “The Ugly Five”

  1. Peter,
    Nu ontgoochel je me wel een beetje… dat je na 4 jaar Tanzania en bij extension nog meer jaren in Afrika, weet dat niet zo goed, nog steeds niet gehoord hebt van de five ugly ones… nou dan wordt het wel tijd dat je van die ivoren toren neerdaalt.. ik zit in een total niemandslands als het op the big five aankomt, laat staan van de five ugly ones, maar dat leggen ze zelfs in de Zoo van Antwerpen uit, Spiegel incluis voor nummer 6, dat laat ik in het midden.. bij een volgend bezoek aan Belgie: trein van Gent naar A’pen…

  2. Ik wist dat de safari-gidsen een streek met mij uithaalden. Want ik hoorde in hun radio-com nooit de namen van de dieren. Maar nu je het zegt, flappie, de neus en langnek klinken eigenlijk heel logisch.

    In 2020 de big five en de ugly five in twee dagen bij elkaar kunnen fotograferen. (Ngorongoro en Serengeti). De neushoorn was ver weg en in het hoge gras en de luipaard met twee kleintjes zaten in het verkeerde licht op een rots. Maar hebben is hebben.

  3. Peter, die zesde zou ik niet zoeken in een spiegeltje. Die vind je nog altijd op veel plaatsen in Afrika. Maar zeg eens, waar zou jij het nijlpaard (kiboko) onderbrengen, bij de “bigs” of de “ugli’s”?

  4. André ik vind dat je gelijk hebt. Die categorieën trekken op niets. Ik zou het nijlpaard en de giraf toevoegen aan de ‘Big Five’. Een aparte categorie creëren voor de ‘Deadly Five’: leeuw, luipaard, jachtluipaard, hyena en wilde hond. De hyena uit de Ugli Five halen en vervangen door de baviaan

    Dit wordt dan mijn voorstel:
    Big Five: olifant, buffel, neushoorn, giraf en nijlpaard
    Deadly Five: leeuw, luipaard, jachtluipaard, hyena en wilde hond
    Ugly Five: de kropooievaar, de aasgier, de baviaan, de wildebeest en het wrattenzwijn

    Dat ziet er al veel beter uit, niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *