Bankieren in 2019

Bankieren in 2019

Ik heb het helemaal zien veranderen. Tijdens mijn studententijd wandelde ik mijn veel te kleine bankkantoor binnen op de campus van de VUB zonder enig probleem. Hoe ze het deden, weet ik niet, maar de bankbedienden begroetten me altijd met mijn voornaam. Het kantoor had iets gezelligs, iets broeierigs, iets dat geldzaken oversteeg.

Later, een job rijker en een stad verder, kwam ik bij een ander kantoor terecht. De bankbedienden waren intussen verdwenen in loketten achter dik glas. Met een beetje geluk, kende er nog één je naam. Je achternaam, wel te verstaan, voorafgegaan door het plechtige “mijnheer”. Maar ook dit was slechts een kort leven beschoren.

De bedienden, de zoveelste reorganisatie verder, verdwenen in bureaus achterin het kantoor en waren alleen nog bereikbaar op afspraak. Voorin had je nog een kleine balie, met een vermoeide dame die het contactpunt werd voor iedereen die de tijd van vroeger herinnerde en weigerde zich neer te leggen bij het meer onpersoonlijk bankieren.

Maar ook zij is nu verdwenen. Voorin staan nu de automaten. Dan een muur van glas, met een korte boodschap op het raam die je aanmaant een GSM-nummer te bellen voor een afspraak.

Mijn bank is verdwenen, en zo is mijn loyauteit! What about you?

Peter

5 thoughts on “Bankieren in 2019”

  1. Niet alleen bij banken Peter – bij vele bedrijven kom je nu binnen en als verwelkoming staat er een telefoon – zoek maar de contactpersoon die je moet hebben en OWee als hij niet opneemt – bij wie moet je dan zijn!? Kassiersters verdwijnen ook in de winkels – vervangen door automaten!! Het gaat misschien vlotter maar ik mis toch een vriendelijk persoon!

  2. Heel herkenbaar…vooral als je maar 1 keer per jaar naar de bank gaat zoals ik…alle ellende is begonnen met het uitvinden van de kaart die het contact bant, de bancontact kaart. Het is een beetje zoals sociale media, er wordt wel nog gepraat van face to book maar niet meer van face to face…waar is de tijd dat we gewoon buiten speelden… progress it is called. In Oostende in het Damiaan ziekenhuis is er een robot die je ontvangt en die je, weliswaar vriendelijk maar een beetje hol, vraagt of hij/zij (?) je de weg mag wijzen.. but then again, in Gambia zou ik willen dat alles wat meer electronisch gaat, tot 2 keer toe een formulier ingevuld bij een vriendelijke dame om een som over te zetten naar een andere bank…zou twee werkdagen duren, na 3 weken…’de form got lost’ dan maar cash afhalen met de kaart en aan het loket in de andere bank bij alweer een vriendelijke dame, op de rekening zetten… zo blijven we bezig.the best of two worlds.. bon weekend !

  3. Inderdaad! in mijn dorp zijn vorig jaar de kantoren van BNPfortis en de KBC gesloten. Belfius volgt in de loop van dit jaar. Elke interventie van een “adviseur” kost geld: b.v. een papieren overschrijving afgeven: 1.5 € per overschrijving. Het meest ergerlijke, na al deze obstakels te hebben opgeworpen, is de huichelachtige communicatie: “wij sluiten onze kantoren omdat de mensen dat willen: kijk naar onze statistieken: de mensen gaan nog amper naar een kantoor, ze willen alles thuis digitaal vanuit hun zetel doen”.
    Dezelfde communicatiestijl trouwens voor de digitale meters allerhande. Niets zo betrouwbaar als een mechanische, maar als het moet dan zal er een digitale meter komen. Maar al dat bochtenwerk om ons te doen geloven dat het in ons eigen voordeel is…

  4. Er is inderdaad in al die jaren veel veranderd. Vooruitgang noemen ze dat toch? En we zetten ons in om die vooruitgang overal te brengen. Anderzijds, dank zij deze mogelijkheden van bv mobile banking krijgt iedereen in landelijke gebieden in Afrika of Azië nu op een “normale” manier toegang tot een bank wat vroeger helemaal niet mogelijk was. Niet alles is selcht dus (in mijn ogen).
    Om terug te komen op de bank waar ik ben: je moet inderdaad een afspraak maken om een medewerker te zien, maar dit verloopt heel vlot (per mail of telefonisch). Ik heb ook een vaste contactpersoon wat het persoonlijker maakt. En in de ingangshal zit er nog altijd iemand om u te woord te staan en kan je adviseurs bereiken die je helpen bij een probleem. Misschien dus eens van bank veranderen?

  5. Idd, voor “iets dat geldzaken oversteeg” moet je in een bankkantoor niet meer zijn. Voor de geldzaken zelve nog wel, meestal een virtueel bankkantoor dan, en liefst een die er ethisch en duurzaam mee omgaat. Wij bvb bij Triodos voor spaargeldzaken en VDK voor lokale, day-to-day banking – zowat de enige / beste oplossing in Belgie imho.

    Disclaimer: ik krijg geen percentje van die banken he 😉 Gewoon als je verandert van bank voor wat dan reden ook, best een kiezen die transparant, ethisch en duurzaam met ons geld omgaat. En zo overstijgen we geldzaken ook een beetje naar een duurzame toekomst voor iedereen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *