De Liemba: een schip met een geschiedenis

Ik sta hier op de Liemba: een schip met een geschiedenis. Het werd in 1913 gebouwd in Duitsland. Daarna werd het gedemonteerd en in 5000 kisten naar Tanzania gestuurd. Het transport van Dar es Salaam naar Kigoma, een havenstadje aan de rand van Lake Tanganyika, geschiedde per trein over een traject van meer dan 1200 km. In Kigoma werd het schip opnieuw geassembleerd. Het zag het water op 5 februari 1915 onder de naam Graf von Goetzen.

Toen de Duitsers zich tijdens de eerste wereldoorlog noodgedwongen moesten terugtrekken uit Kigoma, besloten ze op 26 juli 1916 het schip te laten zinken op een diepte van 20 meter. Immers, het mocht niet in handen vallen van de Britten of de Belgen. Maar ze lieten het niet zomaar zinken. De motoren werden zorgvuldig ingevet, zodat ze later opnieuw konden worden gebruikt. Toen dachten ze nog dat de terugtrekking van korte duur zou zijn.

Nadien hebben de Belgen een eerste poging ondernomen om het schip te lichten, wat deels gelukt was, maar hebben de Britten uiteindelijk de klus definitief geklaard op 16 maart 1924. Na restauratie heeft het schip bijna onafgebroken gevaren tussen Kigoma en de haven van Mpulungu in Zambia onder de nieuwe naam Liemba.

Thans ligt het aan de ketting sinds de zomer van 2018 en wacht het op een grondige renovatie van de machinekamer. Hoewel de kapitein optimistisch is over de geplande werkzaamheden, vrees ik dat dit schip, nochtans een parel, nooit meer zal varen. Maar mocht het zo zijn, verzekert de kapitein mij, dan mag ik mee in de enige VIP cabine die de boot telt.

Liemba: the Captain, Jasmien and Balozi MkubwaLiemba: middle deckLiemba: 3rd class seating

Peter

3 thoughts on “De Liemba: een schip met een geschiedenis”

  1. Ik vind dit een bijzonder verhaal.
    Ik twijfel niet aan de historische waarde van de Liemba. Maar daarenboven lijkt het me vanuit economisch oogpunt aangewezen om het schip operationeel te houden. Er zullen wellicht geen scheepswerven aan Lake Tanganyka zijn. Dan lijkt het niet eenvoudig om een oud schip zomaar te vervangen door een nieuw, niet? Het oud schip operationeel houden is dus het overwegen waard.
    Centen! Tja, … toerisme?

  2. Idd mss ombouwen van overzet tot mini-cruise (zoals op de Nijl), mss praktisch niet haalbaar ? Te spijtig om erfgoed verloren te laten gaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *