The double face of technology

Vind je het ook zo’n akelige gedachte dat Facebook straks met een munt op de markt komt waarmee je vlot internetbetalingen kan doen? De idee dat Facebook neutraal is, hebben we al lang opgeborgen, maar dat ze nu ook nog eens, naast je socio-psychologisch profiel, je economisch-financieel profiel wensen te achterhalen, doet me werkelijk huiveren. Ik weet dat het niet zo simpel is, maar ik zou zeggen: opbreken die handel!

En toch kan technologie ook positief zijn. Ik was deze week bij het International Institute for Tropical Agriculture, een onderzoeksinstelling voor tropische landbouw. En daar hebben ze een applicatie ontwikkeld waarmee je via de camerafunctie van je smartphone onmiddellijk kan achterhalen of een cassaveplant gezond dan wel ziek is. En als ze ziek is, door welk soort ziekte ze is aangepast. Niet onbelangrijk als je weet dat cassave hier tot de basisvoeding behoort. En op basis van de locatie, kan je verder twee dingen achterhalen: enerzijds waar je gezonde stekken bij jou in de buurt vindt en anderzijds welk soort meststoffen de bebouwde arealen in jouw streek nodig hebben. Daar word ik nu eens warm van, zie! Wat jij?

Research at IITA

Peter

3 thoughts on “The double face of technology”

  1. Ik sluit mij volmondig aan bij jouw uitgesproken mening over Facebook. Het idee alleen dat een wereldomvattende moloch een sturende functie zal claimen in het geldverkeer waarbij het geen twijfel mag lijden dat het geenszins de bedoeling is zich te onderwerpen aan ethische spelregels, is een reden tot grote ongerustheid.

  2. IITA is een van de betere internationale landbouwonderzoeksinstellingen en heeft véél baanbrekende vernieuwingen geïnitialiseerd. BE levert – naar mijn weten – géén bijdrage meer sedert 2014. Schade & schande

    ph

  3. Peter, helemaal mee eens ! Ik hoor niet bij de Facebook familie (of generatie misschien) maar onlangs had ik een gelijksoortige ervaring. Mijn auto was wat aan het haperen en ik bracht die bij een Nederlandse garagist, die prompt de computer inplugde in mijn auto en tien minuten later wist wat er fout was, de turbo haperde…die is er intussen uit, we rijden nu wat minder sportief en meer opa.. soit. Maar de man maakte een opmerking en zei : hoe handig zou het zijn om al die zieke honden van jouw gewoon op de computer aan te sluiten en te zien waar het probleem zit… en ja dat zou nu eens handig zijn zie, als ze het al bij planten kunnen, misschien straks ook voor dieren… ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *