Jane Goodall’s erfenis

We zijn hier in Gombe park aan de oever van Lake Tanganyika. Het is hier dat Jane Goodall een goed deel van haar leven tussen de chimpansees gesleten heeft. En we kunnen er haar dankbaar voor zijn, want de chimps die haar nog gekend hebben, zijn allesbehalve mensenschuw. De moeder en de zoon die wij tegenkwamen op ons pad waren druk bezig mekaar te ontvlooien, ongehinderd door onze aanwezigheid. 

Maar wat ons nog het meest verwonderde was dat ook de bavianen een zelfde soort onverschilligheid ten aanzien van onze aanwezigheid tentoonspreidden. Dit is de eerste maal dat we rustig tussen een groep bavianen wandelden die links en rechts van ons pad ons onbevreesd zaten aan te staren.

Kakombe WaterfallYoung baboonsOur guide : IsayahGrooming chimpsGrooming chimps

Peter

6 thoughts on “Jane Goodall’s erfenis”

  1. De forest flower is wellicht “Suzanne met de mooie ogen” en staat hier ook op het terras 😉

  2. Zo mooi!! Een vraagje: waarom daar mondmaskertjes? Vele groetjes – on our way to Russia! 😘

  3. Ter bescherming van wie dien je de mondmaskers te dragen, om jezelf te beschermen of de chimps te beschermen?

  4. Jane Goodall, een grote madame ook al is ze klein en fragiel ! Respect. Mooi verhaal ook, doet me terugdenken aan mijn eerste avontuur in Africa (1988), bij de witte paters in Masisi nabij Goma (DRC) waar ik een bedrijfsbeheer plan voor de melkkoeien mocht opzetten. Mijn moeder was zo ongerust dat ze in koeien van letters met een alchohol stift mijn bloedgroep had neergeschreven in de binnen kant van mijn valies. Maar terug naar het verhaal : met de witte paters, die daar de weg kennen zijn we dan ook naar de mountain gorillas gaan kijken in Ruhengeri (Rwanda), met het park als uitvals basis. Geen maskertjes, 1 gids, weinig of geen regels (we mochten niet roken!), en bovenal gratis, toen kon het nog. Maar ook, geen digitale camera, laat staan een smartphone, maar een klein wegwerp cameraatje (mijn ongeruste moeder), dus wat mij als souvenier nablijft is een drietal polaroid fotos, maar dan wel op geen 2 meter afstand van een indrukwekkende silverback… maar de ervaring, onvergetelijk !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *