Hakuna Corona

De titel en de eerste zin van dit bericht werden gewijzigd na de commentaar van Joel hieronder. Waarvoor dank!

‘Karibuni Tanzania, Hakuna Corona’ betekent zoveel als ‘Welkom in Tanzania, Hier Is Geen Corona’. Sommige Tanzanianen zijn er blijkbaar nog vrij gerust in, getuige onderstaand filmpje. Het heeft iets onverschrokkens, maar zelf ben ik eerder vertwijfeld.

In Tanzania zijn er inderdaad tot nog toe geen meldingen van Corona/Covid19. Volgens sommigen is dat eerder onrustwekkend dan geruststellend, want het zou kunnen wijzen op de povere detectiemogelijkheden van dit land. En zeker omdat er hier toch veel connecties zijn met China en Italië. Zanzibar wordt niet voor niets wel eens ‘Little Italy’ genoemd.

Maar anderzijds blijven de quarantaine kamers in de vier hospitalen van Dar Es Salaam leeg. Er is dus zeker geen vloedgolf aan patienten die als een tsunami het medisch aparaat onderuit haalt. En dan begin je weer te denken: zou het virus dan toch niet zo rap verspreiden in tropische landen? ‘Klinklare onzin,’ zeggen de virologen, want kijk naar Singapore, daar is Covid19 aanwezig en is het ook heet en vochtig.

Moeten we het dan houden op stilte voor de storm?

Peter

video
play-sharp-fill

6 thoughts on “Hakuna Corona”

  1. Hier houden we het hoofd koel én doen we niet mee aan de ‘Hamster’-gekte! Als een goede burger proberen we ons aan de afspraken te houden, wat ons tot nu toe nog steeds toelaat een vrij ‘normaal’ leven te hebben. We hopen dat het er bij jullie ook , als het zover zou komen, goed verloopt!

  2. Het is misschien nog niet zo onzinnig om het Corona-virus op een speelse wijze te begroeten. Als ik het goed begrijp, zal in elke samenleving circa 70% van de populatie besmet geraken (een paar % zal sterven), ongeacht de maatregelen die worden genomen. Je kan dat met angst tegemoet treden, of je kan dit speels en ludiek opvatten. Het zou interessant zijn om binnen een jaar de verschillende maatregelen en hun resultaten eens tegen het licht te houden. En dan mag de Tanzania-methode niet ontbreken.

  3. We wachten ook hier af in Malawi maar volgens mij is het veel te heet en droog in Malawi.

  4. Hai Peter,

    Ik weet niet wie de aftiteling van het filmpje heeft gemaakt maar het ziet er naar uit dat het al dan niet opzettelijk ‘fake’ is. En/of geformuleerd is door iemand die geen swahili verstaat.

    Karibuni Corona is NIET wat ze zingen.
    Dat zou ook waanzin zijn, want dan zouden ze zingen Welkom Corona. En dat gaat geen enkele Tanzaniaan zingen.
    Karibuni corona is ook nog eens taalkundig onjuist, want karibuni is een meervoudswoord en corona is een enkelvoud; die twee passen niet bij elkaar in één zin. Ook die taalfout maakt een Tanzaniaan niet.
    Dus.

    Voorzover ik hoor in mijn gebrekkige beheersing van het swahili zingen ze dit WEL:
    Karibuni Tanzania!
    Hakuna corona!

    Dat betekent dit:
    (Jullie zijn) Welkom in Tanzania!
    (Hier is) Geen corona!

    De kop van je blog – Karibuni Corona – is dus niet juist; de suggestie dat Tanzanianen heel stoer Corona welkom heten is dan ook misleidend. Ze zijn eerder blij dat ze nog altijd gasten kunnen ontvangen in het land.

    Afrika zet zich inmiddels schrap. Van de 54 landen hebben er inmiddels 26 besmetting met corona vastgesteld. Zij het dat het in de meeste gevallen om getallen gaat van één cijfer. Alleen Egypte heeft er meer dan 100. Van de 273 in heel Africa zijn er 6 overleden. Het ene na het andere land sluit het luchtruim of stelt de eis van verplichte (zelf)quarantaine in. De ambassades in Dar es Salaam hebben het er maar druk mee.
    In diverse winkels hebben de Tanzanianen de pompflesjes handenreiniger al in gebruik genomen. En ik heb al de eerste mondkapjes gedragen zien worden. De bewakers van onze compound zijn al geïnformeerd over afstand bewaren, handen wassen en in je ellenboog niezen. Maar ze stellen ook droogjes vast dat dat allemaal weinig zin heeft als je dagelijks 1 a 2 uur schouder tegen oksel opeengepropt staat in de bussen – eigenlijk gemaakt voor zeg 30 personen, maar iedereen schijnt te accepteren dat de bus pas vertrekt als er 70 mensen hutjemutje opeenstaan.

    Tot nu toe gelukkig nog geen melding van ingevlogen – of ingevaren – besmettingen in Tanzania. Zanzibar – een zelfstandig onderdeel van Tanzania, ook wel bekend bij sommigen als Little Italy – verwelkomt in ieder geval geen vliegtuigen uit Italië voorlopig.

    En de eerste Tanzaniaan is wel degelijk al positief getest, alleen is dit onopvallend en in de Verenigde Arabische Emiraten vastgesteld, waar deze persoon verblijft. Dus dat valt onder hun statistieken, niet die van Tanzania.
    Afwachten wat de komende week brengt. Dan landen bv ook snel nog wat halsoverkop vertrokken expat-kinderen die studeren in Europa maar zich zeer ongemakkelijk voelen op de uitgestorven universiteitscampus en graag terug willen naar pappa en mamma en daartoe het ongemak van twee weken (zelf)quarantaine bij aankomst in Dar es Salaam (met het hele gezin) voor lief nemen.

  5. httpv://www.youtube.com/watch?v=mBHRUGVRDZA

    … of hoe Suriname het aanpakt, maar hoe het afloopt weet ik niet … sluit ook naadloos aan bij meer vrouwen in alle sectoren … ik zou niet graag ruzie hebben met de dame …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *