9 thoughts on “Precies!”

  1. Goede speech. Op die vlotte manier geformuleerd, dat kan enkel een Nederlandse politicus of een ervaren dominee. Maar zoals ij het zegt, Peter, daar gaat het precies om.
    Wij moeten wennen aan afzondering en social distancing en daar wellen allerlei leuke en minder leuke gevoelens bij op.
    Of wij straks aan de verleiding weerstaan om terug te gaan naar onze oude demonen zal de toekomst uitwijzen. We reageren namelijk individueel en collectief.
    Geniet van Tanzania zolang het gaat.
    maar Take care.

  2. Beste Peter,

    Dank om deze video te delen. Dit is een heel mooie speech – voor mij dan toch. Die kerel (sorry, ik ken hem niet) zegt waar het om draait: familie, liefde, bijstand, verplegend en medisch personeel. Nu, hier in de VS gaat/ging het wel in de eerste plaats om de ekonomie … en toiletpapier. 🙁

    Allerbeste groeten en be safe!
    Martine

  3. Het is nuttig te weten waar deze speech vandaan komt. Dit is Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks in Nederland. Pet af voor zijn boodschap; maar premier Rutte zit er wat schaapachtig bij en juist dat verdient wat meer achtergrondinfo. Rutte zal goed weten dat de realiteit in NL helaas wrang afwijkt van de boodschap van Klaver. Survival of the fittest (een andere naam voor het opbouwen voor ‘groepsimmuniteit’) was wel degelijk de initiële aanpak van de Nederlandse regering (en van de Britse, en wellicht ook het onverwacht lakse Zweden). Ziekenhuizen blijken over de verschillende regio’s van NL heen helaas juist niet solidair (Nederlanders uit het zwaar getroffen Noordbrabant gaan daarom naar Belgische ziekenhuizen) . Economie is in NL helaas wel belangrijker -en elders is het niet anders. Bazooka’s met belastinggeld liggen klaar om opnieuw (remember 2008-’10) banken en groot- (en hopelijk ook wat klein-)bedrijven ter hulp te snellen; met belastinggeld, vooralsnog zonder dat er gesproken wordt over inlevering van exorbitante bonussen of dito CEO- vergoedingen. Onthoud dat ook allemaal. Never let a good crisis go to waste: laat ons er eens wat radicaler uitkomen straks.

  4. Het doet deugd om inspirerende woorden te horen! Bedankt om dit te posten Peter.

    En Melanie, bedankt om ons uit te leggen wie Jesse Klaver is.

    Hier in de States moet het ergste nog komen vrees ik. Kleine zelfstandigen zoals mijn dochter en schoonzoon in de “wedding industry” zien hun inkomen plotseling volledig stoppen. En zo zijn er hier veel.

  5. Mijn baas vergeleek ons met de soldaten (onderhoud in Antwerpse school) van de maatschappij. wij moeten tot laatste blijven en eerste terugkomen in een crisissituatie.hopelijk wordt dat eens echt geaprecieerd, want uiteindelijk worden wij dikwijls als uitschot behandeld.(we zijn ”maar” werkvolk en we kunnen niet goed nadenken) Ik vind eigenlijk dat de lonen niet eerlijk zijn bedeeld toenertijd….

  6. Dank voor het delen.
    We staan pas aan het begin.
    Als we deze gedachtes vast kunnen houden komen we erdoorheen en wel samen.
    warme groet

  7. Ik heb de toespraak van dhr. Klaver aandachtig beluisterd, twee keer zelfs, want ik vond die heel mooi en passend, met veel elementen om te onthouden. Wel vond ik het spijtig dat, op het einde van de video, een politieke partij vernoemd wordt, met het verzoek de video te delen, dus ook de naam van de politieke partij. Dhr. Klaver zegt immers zelf dat er niet moet gevraagd worden naar dergelijke groeperingen, dat alleen de vraag telt: “Heb je hulp nodig?”
    Maar misschien wordt mijn reactie mede beïnvloed door het grote aantal artikels en kettingmails die de laatste dagen en weken worden rondgestuurd en die mij doen vrezen dat er steeds een verdoken bedoeling achter zit.
    Maar goed! Laat ons alleen het positieve ervan onthouden!
    En, “Oud jundre kloek, allemalle!”.

  8. Dag Peter,

    Inderdaad interessante en mooie speech van Jesse Klaver. Het mocht wel iets meer in de voorwaardelijke wijs zijn, want verschillende elementen stroken niet met wat er werkelijk gebeurt. Ik ga akkoord met Melanie waar ze zegt dat (op zijn minst de indruk onstaat dat) in Nederland de economie voorlopig belangrijker lijkt dan de gezondheid van de personen (herd immunity), al lijken ze langzaam bij te draaien (zoals ook de UK). Verder zien we, zeker bij ons (en ik vermoed dat het niet beter is in Nederland), dat sommige politiekers het toch nodig vinden om bepaalde bevolkingsgroepen te stigmatiseren en om politieke spelletjes te spelen. Maar goed, dat zal dan wel de aard van het beestje zijn. Ik hoop maar dat iedereen het zich bewust is en er in de toekomst mee rekening houdt.
    En om af te sluiten verwijs ik nog eens naar Melanie waar ze, zoals Jesse, een pleidooi houdt om al die nu als belangrijk beschouwde beroepen, in de toekomst niet te vergeten en eerder in te zetten op hen dan op die sterk overroepen CEOs. Let’s cross fingers en hou u ondertussen gedeisd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *