Ruanda-Urundi-Tanganyika

German East AfricaMinister of Foreign Affairs, Palamagamba Kabudi

Ik zit hier bij de Minister van Buitenlandse Zaken en plots neemt het gesprek een geschiedkundige duik. “Je weet ongetwijfeld,” zegt hij, “dat de Belgen de Duitsers hebben verslagen in 1916 nabij Tabora.” “Maar,” vervolgt hij, “na de oorlog waren de Belgen helemaal niet geïnteresseerd in het beheer van het deel van Duits Oost-Afrika dat ze hadden ingenomen. Ze waren geïnteresseerd in een gebiedsuitbreiding nabij de monding van de Congo-rivier.”

De geschiedenis is echter helemaal anders gelopen. Duits Oost-Afrika werd opgedeeld en Ruanda-Urundi werd Belgisch mandaatgebied. Het groter deel, Tanganyika, werd onder Brits bestuur geplaatst.

“En nu,” maakt de Minister zijn punt: “indien Duits Oost-Afrika niet was opgedeeld, dan zouden Rwanda en Burundi nog bij Tanzania horen. En dan zouden de Hutu’s en de Tutsi’s een van de vele etnieën binnen Tanzania zijn geweest, en zouden ze helemaal geen landschaarste hebben gekend. Kortom, alle latere problemen die Rwanda en Burundi hebben gekend na WO I, zoals de Rwandese genocide in 1994 en de talrijke burgeroorlogen in Burundi, zouden zich simpelweg niet hebben voorgedaan.” (sic!)

Peter

4 thoughts on “Ruanda-Urundi-Tanganyika”

  1. Dag Peter,

    Inderdaad een heel interessante lezing van de geschiedenis.
    Heb je van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Minister te vragen wat zijn lezing dan is van de opdeling van Oost-Afrika in 1885-Berlijn? Er liggen grenzen dwars door kraters en met de regel getrokken tussen TZ en KEN…

    Veel groeten aan jou en Astrid en Etienne,

    Maarten

  2. Slimme man die Minster en hij heeft gelijk. Maar zoiets is eigenlijk een wijd open deur intrappen. Waren er geen Europeanen geweest dan zou Afrika er heel anders uit gezien hebben. Senegal zou bijvoorbeeld niet opgesplitst zijn door Gambia in een stuk en het Noorden en het zuidelijke “La Casamance” en een deel van Guinea Bissau zou er dan ook bijhoren en dat alleen gebasseerd op taal en etnie. Maar Senegal werd Frans en de Engelsen voeren de Gambia rivier op en zover als hun kanonnen landinwaarts reikten, werd Gambia Engels. De Portugezen hadden dan weer voet aan wal gezet in Guinea Bissau. Voor dit stukje Afrika zijn er nu drie talen, voor een etnie die vroeger één was. De geschiedenis herhaalt zich steeds en vergelijkingen lopen altijd mank, maar sommige zijn nuttig: waar (en vooral wanneer) hebben we dat nog gehoord… de Gulden Sporen Slag, ja Goedendag, het (Verenigd) Koninkrijk der Nederland of iets verder terug naar de Oostenrijkse Nederlanden. Zelfs Asterix wist het al. En we zitten nog steeds, of opnieuw, met de gebakken peren. Eén etnie zou ik niet durven zeggen, maar wel drie talen. Geschiedenis is een leuk vak, je moest vanalles kènnen maar blijkbaar léerden we er niets uit.

  3. Als ons kat een koei was, konden we ze melke onder de stoof….boerenwijsheid…
    als als als…maar het is niet zo , waarom er dan tijd aan verspillen vraag ik me af? Is dat van belang?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *