Thee uit Tanzania

Selfie with tea farmer

Ze vroeg me of ik wat thee kon meebrengen. Ik ben hier namelijk in de zuidelijke hooglanden van Tanzania en bezoek een theeplantage. Nergens is een winkeltje te bespeuren waar je de fijnere kwaliteit thee van deze plantage kan kopen.

En is dat nu net niet het probleem. Dat men na tientallen jaren productie nog altijd niet verder gekomen is dan het verzenden van grote balen thee naar de veiling van Mombassa in buurland Kenia. Op mijn vraag aan de manager hoe ze meer waarde in Tanzania kunnen behouden, komt spontaan het volgend antwoord: “betaal onze boeren een betere prijs!” Geen greintje idee over hoe een groter deel van de thee waardeketen in Tanzania te behouden. Niks hoor ik over verpakking, branding, marketing, of het bewerken van lokale en regionale markten.

Ik heb dus geen thee meegebracht uit de zuidelijke hooglanden van Tanzania. Onze gasten, die er om vragen, krijgen wel weer een theebuiltje dat ergens vervaardigd is in een ander land. Maar misschien is de thee in het builtje wel uit Tanzania.

Fine tea in bulkPutting tea leaves on the conveyor belt

Peter

5 thoughts on “Thee uit Tanzania”

  1. Het verhaal doet me denken aan mijn agricultural value assessment dat ik recentelijk deed. Ik kwam terecht bij de thee plantages hier in Malawi. Sommige van de thee plantages doen deels ook Macademia of gaan over op Macademia. Alle Macademia gaat naar het buitenland. “Humanitas” heeft een project hier lopen met Intersnack voor Macadamia om een “Outgrowers scheme voor Small Holder Farmers op te zetten. Heel interessant aangezien ze boeren een goede prijs voor de Macademia kunnen krijgen maar kijkend naar de kosten van het planten van Macademia……De bomen geven pas na 6 jaar een beetje opbrengst… tot die tijd moeten de boeren zo’n Euro 300 per jaar investeren in de bomen. Dat is een heel bedrag voor kleine boeren. Het is geen wonder dat kleine boeren i.p.v. Macademia liever mais of pinda’s planten daarmee kan hij zijn gezin eten geven. Maar op de lange termijn is Macademia heel interessant. Helaas zij de kleine boeren wel weer afhankelijk van de “Crack houses” die de prijs bepalen

  2. Is dat niet hetzelfde verhaal met koffie , chocolade en vanille uit Uganda ?
    De multinationals en Chinezen zijn deze wereld naar de kloten aan het slagen.(nog meer)..Africa is een makkelijke prooi voor geldbeluste grootmachten…ook omdat de afrikanen elkaar dikwijls niet lijken te vertrouwen, worden er geen coorperaties gevormd of weinig…het lijkt niet aan te slagen…dit in vergelijking met zuid Amerika, (heb een tante in Peru) daar lijken coorperaties beter te werken,er is meer vertrouwen onderling….want coorperaties , dat lijkt me de beste manier om op te boksen tegen DÍÉklootzakken en egoisten…HARAMBE!

  3. De thee lijkt me een beetje zoals met de honing in Tanzania, waar ik recent over leerde. Alhoewel het daar dan wel beter gaat.. Maar, ik hoor de experts graag bezig over het ‘ondersteunen van de small holders farmers’, maar als we de dairy sector bekijken dan kun je tot in 2050 de small holder blijven steunen, het zal niet lukken daarmee alleen. De West Afrikaanse boer is nog altijd meer geinteresseerd in het aantal koeien niet in wat ze produceren. Net zoals Vlaanderen industriele melkvee bedrijven nodig had om de groeiende bevolking te voorzien van melk (kort door de bocht ik weet het, maar dat is zo niet alleen voor melk maar bv ook voor vlees) zo zal (West) Afrika ook die toer op moeten gaan en daarom zijn organisaties zoals AfDB en IFC geinteresseerd om te investeren in ons (vlaams) project. Concurentie met de locale boeren is er niet, er zijn immers maar een goede 45.000 “melk”koeien die elk 1 liter per dag produceren en dat vooral in het binnenland, dat zal zo wel bliiven. Dit moet dus niet ten koste gaan van de locale boeren, wel integendeel, hand in hand want de expertise is er, ze ondersteunen en ontwikkelen is de key uitdaging. En de belangrijkste factor is inderdaad, en dan keer ik terug naar de thee boer en zijn opmerking, en das het punt dat ik wil maken, je moet de mensen die werken een eerlijk loon geven ! En ja ik sluit me aan bij de opmerking over de chinezen. Je ziet ze niet, maar ze zijn alomtegenwoordig…Leuk selfie trouwens, ik zou bijna durven zeggen, der is enige gelijkenis ! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *